Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek a terézvárosiak: nem kérnek Airbnb-t a kerületbe

2024. szeptember 16., hétfő 07:49

Terézvárosban lezárult a két héten át tartó szavazás, amelyben a kerület lakói eldönthették, szeretnék-e, hogy a rövid távú, vagyis az Airbnb-típusú lakáskiadás továbbra is része legyen a kerület életének. A jogosultak döntöttek, és 54 százalékos többséggel azt választották, hogy tiltsák ki a kerületből az Airbnb-t, így 2026. január 1-jétől megszűnik ez a szolgáltatás Terézvárosban.

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége. Az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265-en, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel – közölte lapunkkal a terézvárosi önkormányzat közleményében.

Ennek értelmében 2026. január 1-jétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon.

A döntést az Országgyűlés felhatalmazása alapján ügydöntő szavazáson hozták meg a kerület lakói. A voksolás két héten át, szeptember 2-a és 15-e között zajlott online (bár a rendszer az első napon összeomlott) és offline is három helyszínen, minden nap. Összesen 6083 szavazásra jogosult nyilvánított véleményt, ami jóval nagyobb részvétel (20,52 százalék) a hasonló szavazásokhoz képest, a budapesti lakógyűlésen például 9 százalékos volt a részvételi arány.

Soproni Tamás: Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót

Hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (pl. Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról.

Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is. A következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra. A kerületiek példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni

– mondta Soproni Tamás kerületi polgármester.

Az „Igen” szavazatok többsége azt jelzi, hogy a terézvárosiaknak többet ér otthonuk békéje, mint a kieső bevétel, fontos számukra, hogy a kerület visszaszerezze „lakójellegét”. A döntésre több mint egy évük van felkészülni a rövid távú szálláskiadással foglalkozóknak.

Ahogy arról beszámoltunk, Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi elnöke a terézvárosi szavazásnak megfelelő szabályozást javasolna egész Budapesten, de akár országosan is. Szentkirályi Alexandra szerint a VI. kerületi lakosok döntése a fővárosiak jövőjét és az országos szabályozást is befolyásolhatja.

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok