Index Vakbarát Hírportál

A magyar vétót kikerülve újabb 35 milliárd eurós hitelt ad az EU Ukrajnának

2024. szeptember 20., péntek 21:22

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy Kijev további eurómilliárdos hitelt kap, amit majd – a magyar tiltakozás ellenére – a befagyasztott orosz vagyonból is törleszthet.

Kijevi látogatása alatt Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Unió újabb 35 milliárd eurós, nagyjából 14 ezer milliárd forintos hitellel támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni védekezésben – magyar vétó ide vagy oda.

A nem szűnő orosz támadások miatt Ukrajnának továbbra is szüksége van az uniós támogatásra. A bizottság – a G7-ekkel közösen tett kötelezettségvállalásnak megfelelően – 35 milliárd euróig terjedő összegű hitelt nyújt Ukrajnának. Az EU ezáltal ismét komoly hozzájárulással segíti Ukrajnát az újjáépítés útján

– mondta az Európai Bizottság elnöke.

A hitel fedezeteként többek között a lefoglalt és befagyasztott orosz vagyont is felhasználják. A júniusi G7-es megállapodás szerint az EU és az Egyesült Államok 20-20 milliárd dollárig vállalt volna kötelezettséget a hitellel kapcsolatban, ám Amerika tartott attól, hogy a magyar képviselők megvétózzák az orosz vagyon felhasználását.

Ezt azonban az unió kikerülte, ugyanis a jelenlegi kölcsönhöz az Európai Parlament és a tagállamok minősített többségének támogatása szükséges, ami az azt ellenzőknek nem áll rendelkezésére, így Ukrajna az orosz pénzekkel fizetheti vissza a hitelt – írja a HVG.

Rovatok