Index Vakbarát Hírportál

Üzentek a kormánynak Airbnb-ügyben, átmeneti megoldást javasol a Magyar Éttermi Szövetség

2024. szeptember 22., vasárnap 11:24

A nemzetközi tapasztalatok alapján és a szakmai szervezetekkel egyeztetve kell szabályozni a rövid távú lakáskiadást a Magyar Éttermi Szövetség szerint. Átmeneti intézkedéseként azt javasolják, hogy 2025-ben ne adjanak ki új engedélyt rövid távú lakáskiadásra Budapest világörökségi területein.

A szövetség kiemelte, hogy a turizmus adja a magyar GDP 14 százalékát, amelynek 50 százaléka Budapesten realizálódik. A fővárosi szálláshely-kapacitásoknak pedig több mint 50 százaléka rövid távon kiadott lakásokból áll, a szállodák a teljes kapacitás felét sem teszik ki – áll az MTI-nek eljuttatott közleményükben.

Ezért a Magyar Éttermi Szövetség azt javasolja, hogy a kormány szánjon egy évet a kérdés szakszerű szabályozására.

Ebben az időszakban egy szakmai csapat végezzen piaci felmérést, tanulmányozza a nemzetközi tapasztalatokat és legjobb gyakorlatokat, valamint egyeztessen a szakmai szervezetekkel – javasolták.

Ezen alapulva olyan szabályozást kell kidolgozni, amely iránymutató lehet európai szinten is. A szövetség szerint

Mint korábban megírtuk, Terézvárosban lezárult a két héten át tartó szavazás, amelyben a kerület lakói eldönthették, szeretnék-e, hogy a rövid távú, vagyis az Airbnb-típusú lakáskiadás továbbra is része legyen a kerület életének.

A jogosultak döntöttek, és 54 százalékos többséggel azt választották, hogy tiltsák ki a kerületből az Airbnb-t, így 2026. január 1-jétől megszűnik ez a szolgáltatás Terézvárosban. A végeredmény azonban sok kérdést felvet, amit Soproni Tamással, a kerület polgármesterével beszéltünk át.

Ezt követően Nagy Márton elárulta, hogy a kormány foglalkozik az Airbnb-kérdéssel, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből derült ki, hogyan szabályoznák a rövid távú lakáskiadást. A miniszter leszögezte, hogy az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör, a kormány eddig is ennek megfelelően vizsgálta a szabályozás átalakításának lehetőségeit.

Rovatok