Index Vakbarát Hírportál

Felújítják és kibővítik a Ferihegyi repülőtérre vezető utat, mert negatívan hat az ország megítélésére

2024. szeptember 23., hétfő 12:31

Felújítják és kibővítik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez vezető utat. A beruházás várhatóan 2026-ban kezdődik el és előreláthatóan 3,5-5 évig tart. A kormányhivatalok oldalán megjelent dokumentum szerint a szakasz jelenleg nemcsak balesetveszélyes, hanem kedvezőtlenül hat az ország megítélésére is.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményben tudatta, hogy környezeti hatásvizsgálati eljárás indul a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közúti elérhetőségének javítása érdekében, vette észre a HVG. A fejlesztés az Üllői út – Határ út csomóponttól Budapest közigazgatási határán kívül, a Market Center csomópontjáig terjed majd.

A dokumentum érvelése szerint a felújításra azért van szükség, mert az érintett szakasz 

„balesetveszélyes, zavarérzékeny és alacsony színvonalú útként jelenik meg a nemzetközi légi utasok számára, amely kedvezőtlenül hat az ország megítélésében”.

A rekonstrukció célja „egy egységes, korszerű, nagyvároshoz méltó út létrehozása”, amelyet részben „szélesítéssel, a közösségi közlekedés előnyben részesítésével, az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, gyalogos és kerékpáros kapcsolatok javításával, a zajvédelem biztosításával és a zöldfelületek növelésével” szeretnének elérni.

Nem nőhet a belváros közúti terhelése 

A dokumentum külön kitér arra, hogy a beruházás nem növelheti a belváros közúti terhelését, és a külső kerületekből, valamint az agglomerációkból beáramló forgalom sem növekedhet a hatására. Emellett a fejlesztés fontos elemeként említi a külön szintű vasúti kereszteződések, valamint a Kőér utca bővítése a Határ út – Gyömrői út között, illetve a Gyömrői út felújítása a Kőér utca – Hangár utca között, továbbá a Hangár utca – Lakatos utcai új összekötés megteremtését.

A beruházást – amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú – legkorábban 2026-ban kezdik el, a teljes időtartamát pedig 3,5-5 évre becsülik. A vonatkozó közmeghallgatást viszont az érintett kerületek lakóinak személyes megjelenése nélkül tartják majd. Az észrevételeiket e-mailben, a zoldhatosag@pest.gov.hu címre, postai úton pedig az 1016 Budapest, Mészáros utca 58/B címre október 18-ig küldhetik el.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Indexnek korábban már beszélt arról, hogy a kormány feladatának tartja, hogy a reptérre vezető infrastruktúrát fejlessze. „Több terminál kell, és a reptérre ki kell vinni, illetve onnan el kell hozni az embereket” – fogalmazott július elején a miniszter.

Rovatok