Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok betiltja a kínai technológia használatát az amerikai autógyártásban

2024. szeptember 24., kedd 06:58

Washington február óta nemzet- és kiberbiztonsági okokra hivatkozva vámokat vetett ki és korlátozta az elektronikus importtermékeket. Az újabb szabályozás ezt kiterjesztené a személygépjárművekre. Kína tiltakozik a korlátozások ellen.

Az Egyesült Államok biztonsági kockázatok miatt egyes Kínában és Oroszországban gyártott hardverek és szoftverek használatának betiltását tervezi a személygépkocsik, teherautók és buszok esetében − írja a BBC.

Amerikai kormánytisztviselők azon aggódnak, hogy a Kína által használt technológia lehetővé teszi számára, hogy „távolról manipulálják az amerikai utakon közlekedő autókat”. Jelenleg azonban minimális mértékben használnak kínai vagy orosz gyártmányú szoftvereket az Egyesült Államokban.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter azonban elárulta, hogy a tervek „célzott, proaktív” lépések az Egyesült Államok védelmére. „Az autók ma már kamerákkal, mikrofonokkal, GPS-követővel és más, internetre csatlakozó technológiákkal rendelkeznek” − mondta egy nyilatkozatában.

„Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy megértsük, hogyan jelenthet komoly veszélyt mind nemzetbiztonságunkra, mind az amerikai polgárok magánéletére, ha Kína hozzáférhet ezekhez az információkhoz” − tette hozzá a kereskedelmi miniszter.

Kínai tisztviselők szerint az Egyesült Államok „a nemzetbiztonság fogalmát” kiterjesztve tisztességtelenül kínai cégeket vesz célba. „Kína ellenzi, hogy az Egyesült Államok kiszélesíti a nemzetbiztonság fogalmát, valamint a kínai vállalatok és termékek ellen hozott diszkriminatív intézkedéseket” − nyilatkozta Lin Csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Felszólítjuk az amerikai felet, hogy tartsa tiszteletben a piaci elveket, és biztosítson nyílt, tisztességes, átlátható és megkülönböztetésektől mentes üzleti környezetet a kínai vállalatok számára

− mondta a kínai külügyi szóvivő.

Az Egyesült Államok már február óta korlátozza a kínai importot

A Fehér Ház javaslata, melynek célja Kína jelenlétének korlátozása az autógyártási ellátási láncban. Washington az elektromos autókra, azok akkumulátoraira és más termékekre is vámot szabott ki. Külön megtiltotta a kínai gyártmányú daruk behozatalát, kiberbiztonsági kockázatra figyelmeztetve.

Az Egyesült Államok februárban vizsgálatot indított az elektromos autókból eredő kiberkockázatok vizsgálatára. A szoftverekre vonatkozó tilalmak a 2027-es évtől, míg a hardverekre vonatkozó szabályok három évvel később lépnének hatályba, így az iparágnak több ideje lenne átdolgozni az ellátási láncokat.

John Bozzella, a nagy autógyárakat képviselő Alliance for Automotive Innovation elnök-vezérigazgatója szerint bár „nagyon kevés olyan technológia van a mai járművek ellátási láncában, amely Kínából érkezik az Egyesült Államokba”, a szabály arra kényszerítene néhány céget, hogy új beszállítókat keressen.

„Ezt már más összefüggésben is mondtam, de itt is érvényes: nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra megváltoztatni a világ legösszetettebb ellátási láncát” − mondta. „A javasolt szabályban szereplő átfutási idő néhány autógyártó számára lehetővé teszi a szükséges átállást, mások számára azonban túl rövid lehet” − tette hozzá a vezérigazgató.

Rovatok