Index Vakbarát Hírportál

Döntött Amerika, most a magyar jegybanknál pattog a labda

2024. szeptember 24., kedd 07:04

Az MNB keddi kamatdöntése meghatározó lehet a forint szempontjából. A szakértők szerint 25 bázisponttal csökkenti a jegybank az alapkamatot. A döntésnél is fontosabb lehet, amit majd Virág Barnabás jegybanki alelnök mond a kamatpálya várható alakulásáról. Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója szerint reálisnak tűnik, hogy újra 351 forint legyen egy dollár, amire február óta nem volt példa.

A Fed vártnál nagyobb kamatcsökkentése növeli az MNB mozgásterét, és az augusztusi kamatcsökkentés is jobban alakult a vártnál. 

A szakértők szerint 25 bázisponttal csökkenti az alapkamatot a magyar jegybank.

Árokszállási Zoltán szerint az MNB kamatdöntése meghatározó lehet a forint szempontjából. Az MBH Elemzési Centrum igazgatója szerint a jegybank új előrejelzéseket is közzétesz, vélhetően lejjebb hozva a gazdasági növekedési várakozásokat az idei és a jövő évre vonatkozóan is. Az MNB vélhetően óvatos marad a további kamatcsökkentések kommunikációjával, amit az inflációs pályával (leginkább a maginfláció magas szintjével) indokolhat.

Így mérlegel a jegybank

A legutóbbi kamatdöntő ülést követően Virág Barnabás alelnök négy fontos folyamatot emelt ki, melyek a mostani döntést érdemben befolyásolják. A négy kiemelt folyamatból három a kamatvágás felé mutat:

„Összességében az infláció mérséklődése és a nagy jegybankok kamatvágásai lehetővé teszik a 25 bázispontos hazai kamatvágást” – véli Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint a következő, október 22-én esedékes ülésen tarthatja a kamatot az MNB, de november 19-én újabb kamatvágás jöhet. Utóbbi esetén az amerikai elnökválasztás, valamint annak eredményére adott piaci reakciók jelenthetik a legnagyobb kockázatot.

Megtáltosodhat a forint

Árokszállási Zoltán szerint az MNB kamatcsökkentése teljes mértékben be van árazva a piacon, így önmagában emiatt érdemi forintgyengülés nem várható. Az ugyanakkor fontos lehet, hogy az MNB milyen üzenetet küld a következő hónapok várható kamatpályájával kapcsolatban. A Fed vártnál nagyobb kamatcsökkentése növeli a magyar jegybank mozgásterét, és az augusztusi infláció is jobban alakult a vártnál. 

A Fed kamatcsökkentése a dollárnak nem tesz túl jót, ami kedvező a forint számára, miközben a masszív fizetésimérleg-többlet is támogatja a magyar fizetőeszközt.

Ugyanakkor a reálárfolyam nem tekinthető gyengének, ezért kérdéses, hogy tartósan mekkora a forinterősödési potenciál. 

Ami az előttünk álló hetet illeti, mivel a forint mintha áttört volna lefelé egy emelkedő trendvonalat pénteken az euró ellenében – azaz erősödött a hazai fizetőeszköz –, ez teret nyithat további erősödés előtt, 392,5 irányába

– magyarázta Árokszállási, aki szerint ennek a szintnek a letörése esetén pedig további forinterősödés sem kizárható a közeljövőben.

Reálisnak tűnik, hogy 351 forint legyen egy dollár, amire február óta nem volt példa.

Az MBH lapunknak küldött elemzésében rámutatott, hogy a VAR-modell alapján az év hátralévő részére a forint erősödését várják az euróval szemben. A makroadatok szempontjából fontos tényező, hogy az MNB nem csökkentette az alapkamatot a legutóbbi kamatdöntő ülésén, így a vártnál tartósabban hozhat a forint magasabb reálkamatot az euróval szemben.

A kamaton felül a pozitív külkereskedelmi mérleg is javít a forint helyzetén az euróval szemben.

A modell által várható százalékos árfolyamváltozások piros ponttal jelölve az alábbi ábrán láthatók: 

A forint erősödését az euróval szemben leginkább támogató makroadatok a modell szerint:

A hivatalos MBH Banki célárfolyam az euró-forintra 392,50 az év végére, kereskedési stratégiai szempontból azonban azt látjuk, hogy akár ennél alacsonyabb szinteket is elérhet az árfolyam átmenetileg a közeljövőben. Ennek hátterében egy túlzott globális vagy regionális piaci reakció, illetve a piaci várakozások átmeneti és heves kilengése, felfokozódása állhat, ami a forintot is érintené. 

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok