Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan itt a fűtési szezon, az Energiaügyi Minisztérium közleményt adott ki

2024. szeptember 26., csütörtök 18:45

Az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy a kezdődő fűtési szezonban is biztosítják a rezsicsökkentett lakossági gázárakat.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kapcsolódó szabályozás módosításával garantálják a rezsicsökkentett árak fenntartását 2024 utolsó negyedévében is.

„A vonatkozó rendeleti szintű előírások aktualizálásával a jogszabályi környezet a hamarosan megkezdődő fűtési szezonban is biztosítja az egyedülálló, de jól bevált intézkedések megőrzését” – emelték ki.

Mint írták, a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet 2024. negyedik negyedévére rögzíti az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz árát és mennyiségét, pontosítja a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó hatósági árak képzésének keretszabályait. Szerintük a módosítások nyomán a lakossági végfelhasználói árak nem változnak, de „éppen általuk válik lehetővé a rezsicsökkentés változatlan formában történő fenntartása októbertől is.”

Megjegyezték, hogy a földgáz esetében tíz fogyasztási helyből kilenc felhasználása az átlagos szint alatt marad, és hogy az átlagfogyasztásig a rezsivédett sávot túllépő háztartások is a kedvezményes áron fűthetnek. Azt is hozzátették, hogy már az ősz elejére

a legutóbbi fűtési szezonban felhasznált teljes mennyiségnél nagyobb készlet állt rendelkezésre a tárolókban.

Közölték, hogy egy másik társadalmi egyeztetésre induló rendelettervezet az adminisztratív terhek csökkentését szolgálja, ugyanis mint írták, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek vagy közreműködő szervezetének az eddigi negyedéves gyakoriság helyett a jövőben elegendő lesz évente egyszer elkészítenie a motorhajtóanyagok minőségéről szóló jelentést.

Rovatok