Index Vakbarát Hírportál

Decemberben növelheti az OPEC+ a kőolajkitermelést

2024. szeptember 26., csütörtök 20:57

A kőolajtermelő országok és a hozzájuk kapcsolódó államok év végén megkezdik a fosszilis energiaforrás termelésének növelését, de korábban az eddig túltermelést folytató közép-kelet ázsiai országoknak csökkentésre kell törekedniük, hogy a kőolaj világpiaci ára ne változzon tovább.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) decemberben folytatni fogják a tervezett olajtermelés-növelést, de előtte arra törekszenek majd, hogy egyes tagok képesek legyenek kezelni a túltermelést  − írja a Reuters.

Ez nem okoz nagyobb változást a jelenlegi termeléshez képest, ugyanis a Financial Times beszámolt róla, hogy Szaúd-Arábia elkötelezte magát amellett, hogy az OPEC+ december elsején növeli a kőolajtermelést, valamint a piaci részesedés visszaszerzése érdekében csökkenti a hordónkénti száz dolláros árat.

Az OPEC+, amely az OPEC-tagországokat és szövetségeseit, mint például Oroszországot tömöríti, a tervek szerint napi 180 ezer hordóval növeli a kőolajkitermelést. Irak és Kazahsztán ezzel párhuzamosan vállalta, hogy szeptemberben 123 ezer hordóval csökkenti, mellyel kompenzálja a korábbi túltermelését.

Az OPEC+ jelenleg 5,7 százalékkal csökkenti a termelést, viszont a növelési tervet elhalasztották, az olaj árának mélypontra esése miatt. Csütörtök délután 72 dollár alatt jegyezték a kőolaj hordónkénti világpiaci árát. A szervezet október 2-án hoz újra döntést egy lehetséges beavatkozásról.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint nem változtatnak a decemberi terveken, valamint Pavel Szorokin orosz energiaügyi miniszterhelyettes elárulta, hogy Oroszország nem tervez túltermelést kőolajból, de 2030-tól 540 millió tonnára emeli kapacitását. Az év hátralévő hónapjaiban és 2025-ben Irak, valamint Kazahsztán a csökkentéssel igyekszik kompenzálni a saját túltermelését.

Rovatok