Index Vakbarát Hírportál

Magyarország nagy célt tűzött ki, több tízezer milliárd forint kell hozzá

2024. október 3., csütörtök 13:24

Csatári László a McKinsey elemzése alapján jelezte, hogy Magyarországnak közel 200 milliárd euró összegű beruházást kell megvalósítania, például a napenergia-kapacitások bővítésével és a villamosenergia-hálózat fejlesztésével, hogy 2050-re elérje a zéró szén-dioxid-kibocsátást. A Trustify Befektetési Alapkezelő szakértője szerint a további fejlesztésekben jelentős szerepet vállalhatnak a hazai magántőkealapok is.

„Magyarország 2050-re nettó klímasemleges ország szeretne lenni, ami azt jelenti, hogy nem bocsát ki több szén-dioxidot, mint amennyit az erdői el tudnak nyelni” – hangsúlyozta 2021-ben Steiner Attila, akkor még az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkáraként a Portfolio Sustainable World 2021 konferencián.

Csatári László, a Trustify Befektetési Alapkezelő igazgatósági tagja, befektetési vezérigazgató-helyettese a McKinsey Klímasemleges Magyarország című kiadványában szereplő elemzéssel érzékeltette, mekkora invesztícióra van szükség ezen a területeken:

ahhoz, hogy hazánk 2050-re elérje a zéró szén-dioxid-kibocsátást, közel 200 milliárd euró (80 ezer milliárd forint) összegű beruházást kell megvalósítani,

például a napenergia-kapacitások bővítésével és a villamosenergia-hálózat fejlesztésével is.

A magántőkealap többségében olyan tőkebefektetési lehetőségeket keres, amelyeknek központi elemük a megújuló energia termelése, illetve használata, valamint azok a projektek, amelyek hozzájárulhatnak Magyarország energiafüggetlenségének támogatásához, így nagy rálátásuk van a szektor helyzetére.

Megőrülnek a napelemekért a befektetők

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv azt a célt tűzte ki, hogy a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás 2030-ra elérje a 12 ezer megawattot. A hazai naperőművek összes beépített teljesítménye idén szeptember elején 7085 megawatt volt, tehát a jelenlegi kapacitások a célszám 59 százalékát teszik ki.

A szakértő szerint fontos, hogy a közeljövőben további fejlesztések valósuljanak meg a területen, amiben jelentős szerep juthat az olyan magántőkealapoknak, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatósági célok megvalósítására.

Napelem- és energiatárolás-projektjeink segítségével 300 megawatt kapacitás kiépüléséhez járulunk hozzá Magyarországon a következő 2-3 évben, banki finanszírozás bevonásával. Futó projektjeink mellé még keresünk további olyan napelemprojekteket is, amelyek rendelkeznek csatlakozási engedéllyel

– írta a cég közleményében. Hozzáfűzték, hogy világszerte a fotovoltaikus/PV napelemprojektek számítanak most a legkeresettebbnek, becslések szerint a finanszírozók 500 milliárd dollárt fektetnek be majd a következő években ezen a területen.

Rovatok