Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Már Németország sem képes meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy „észszerű döntéseket hozzon”

2024. október 5., szombat 16:19

Az Európai Bizottság megszavazta a kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot. Ez a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szerint hatalmas csapás a németországi autóiparra és az európai gazdaságra is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Magyarország nem szavazza meg a kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot, ennek ellenére az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy az európai uniós tagállamok többsége megszavazta a kiegészítő vámokat. A testület a vámok kivetését azzal indokolta, hogy a kínai elektromos autók állami támogatása tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai cégeket, ezzel gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

Óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra nézve, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre

– foglalt állást Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az X közösségi portálon az MTI szerint.

A kormányfő úgy látja, hogy már az európai ipar és Németország sem képes rábírni az Európai Bizottságot, hogy észszerű döntéseket hozzon.

De akkor ki képes rá?

– tette fel a kérdést Orbán Viktor a bejegyzése végén.

A mostani döntés ellenére az Európai Bizottság folytatja a tárgyalásokat Kínával, hogy egy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásaival teljes mértékben összhangban lévő, alternatív megoldást találjanak a helyzet kezelésére.

Rovatok