Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokból teszik digitalizáltabbá a hazai vállalkozásokat

2024. október 7., hétfő 13:40 | aznap frissítve

A gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója a digitalizáció, amely nélkül ma már nincs gazdasági növekedés – vélekedett Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és a technológiáért felelős államtitkára az Infotér Konferencia beharangozó tájékoztatóján.

A digitális gazdaságba való befektetés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy nemzetgazdaság versenyképessége lépést tudjon tartani a modern kor kihívásaival.

Szabados Richárd szerint ahhoz, hogy megismerjék az új kihívásokat és jó szabályozói válaszokat tudjanak adni rájuk, kiemelten fontos, hogy állandó konzultációkkal biztosítsák a kormányzati tervek időtállóságát. Ebben a partnerségben magyar kormány, ezen belül a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt szerepet kíván játszani: minden olyan eszmecserét támogatnak, ahol lehetőség nyílik a kormányzat, a piac és a szakmai szervezetek számára, hogy megosszák egymással a gondolataikat, kihívásaikat, és egyeztessenek a terveikről – ilyen a 15. alkalommal megrendezendő Infotér Konferencia is.

Az önálló államtitkárság létrejötte is jelzi, a kormány kiemelt szerepet szán a kkv-szektornak, amely nélkül gazdasági fejlődés, felzárkózás nem képzelhető el. Miután

a jövőben minden digitális lesz, ez alól a kkv-k sem vonhatják ki magukat. Épp ezért kezeli a kormány kiemelten ezt a területet, és indít dedikált digitalizációs programokat a kkv-k digitális fejlődésének elősegítése érdekében

 jelezte az államtitkár.

Ennek programcsomagnak keretében Szabados Richárd szerint: 

  1. Programot készítenek elő a mikro-, kis- és középvállalatok weblapellátottságának növelésére. A „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” programmal a tervek szerint a 13–15 ezer magyar mikro- és kisvállalkozás internetes jelenlétének fejlesztését kívánják segíteni. A programot részben költségvetési forrásból finanszírozzák, de piaci IT- és telekommunikációs szolgáltatók aktív közreműködésével valósul majd meg – mondta az NGM államtitkára. Előfizetéses megoldásban gondolkodnak, ahol több éven keresztül támogatást biztosítanak a honlap működtetésére, tárhelyszolgáltatások igénybevételére, és tanácsadást is nyújtanak azok működtetésére a kkv-k számára. 
  2. A második lábat a hazai kkv-szektor eszközberuházásainak támogatása érdekében meghirdetésre kerülő „1+1 KKV Beruházás-élénkítő Támogatási Program” jelentheti, amely lehetőséget biztosít a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy eszközberuházásokat finanszírozzanak. A támogatandó célok között kiemelt szerepet kap a kkv-k digitális képességeit fejlesztő beruházások támogatása – jelezte Szabados Richárd.
  3. Végül, de nem utolsósorban, az üzleti digitalizációs megoldások bevezetésének támogatására uniós forrásból – a DIMOP Plusz keretéből – több, mint 34 milliárd forintos keretösszegű program indulhat – mondta az államtitkár.

Fókuszban a mesterséges intelligencia és a kibervédelem

Soltész Attila, a konferenciát szervező Informatikai Társadalomért Egyesület elnöke szerint az idei Infotér Konferencia igazodik az elmúlt időszak történéseihez. Radikálisan és viszonylag gyorsan változó gazdasági és politikai környezetben kell megtalálni a megfelelő megoldásokat. A változások mélységét Soltész Attila azzal érzékeltette, hogy a kínai és távol-keleti informatikai vállalatok nagyon gyorsan elmozdultak a mennyiség felől a minőség felé.

A mostani konferencia fókuszában a mesterséges intelligencia és a kibervédelem lesz. A kibervédelem tekintetében a védekezés folyamatos evolúciója mellett a NIS2-szabályozás adoptálása jelenti a legnagyobb kihívást, a mesterséges intelligencia terén pedig épp a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása az egyik legkomolyabb feladat.

A tervek szerint komoly szakmai beszélgetés zajlik majd a digitális állampolgárság bevezetése kapcsán felmerülő lehetőségekről és feladatokról is. Az Infotér történetében először külön panel foglalkozik majd az építőipar digitalizációjával is – mondta Soltész Attila. 

Rovatok