Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorék elégedetten csettinthetnek, rengeteg pénzt kaptak a magyaroktól

2024. október 8., kedd 06:34

Csaknem 330 milliárd forintot tettek félre a háztartások bankbetétben és értékpapírban augusztusban is. A kedvenc az állampapír volt, amelynek állománya immár egy éve meghaladja a teljes banki betétállományt – derül ki a Bank360 elemzéséből. Ez a hatalmas állampapír-állomány viszont jókora kamatterhet ró az államra, hiszen ne feledjük, a lakosság kamatot kap a pénz után, kvázi hitelez.

Nem csillapodott a megtakarítási kedv augusztusban sem, a háztartások újabb százmilliárdokat tettek félre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint. A bankbetéteket csaknem 74 milliárd forintnyi friss pénzzel gyarapították.

A háztartások betétállománya ezáltal mintegy 13 ezer milliárd forintra hízott, az értékpapíroké pedig csaknem 30 ezer milliárd forintot tett ki – derült ki a Bank360 elemzéséből. 

Az állampapír volt a nyerő

Tavaly augusztusban történt meg a fordulat, hogy először tartottak több pénzt a háztartások állampapírokban, mint bankbetétekben. Ennek alapvetően két oka volt.

Az idén augusztusban immár zsinórban a 13. hónapja haladta meg a háztartások állampapír-állománya a bankbetétekét. Ebben a hónapban több mint 145 milliárd forintnyi friss pénz került hazai állampapírokba, ezzel a háztartások állománya meghaladta a 13 500 milliárd forintot.

A hosszabb futamidejű kötvények továbbra is sokkal népszerűbbek, mint az egyéves vagy még hamarabb lejáró konstrukciók

– világított rá a Bank360.

Hozzáfűzték, hogy a lakosság állampapírjainak több mint 83 százaléka többéves lejáratú kötvény. Emlékezetes, hogy tavaly októberben így írt a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium: „Rendkívül eredményesek a kormány terelőlépései: óriási mértékben nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány és jelentősen javult hazánk önfinanszírozási képessége.”

Most pedig inkább fogyasztásra ösztönöz a kormány, érkeznek a különféle otthonteremtési és felújítási támogatások, sőt már a nyugdíjcélú megtakarításokat mobilizálnák lakáscélú felhasználásra. Igaz, a gazdasági tárca azzal számol, hogy a hosszú távú öngondoskodás a magyarok számára a lakástulajdont jelenti, a saját ingatlanban élők aránya 91 százalék.

Nagy bukta a tőzsdén

A befektetési alapok népszerűsége töretlen a kisbefektetők körében. Augusztus a korábbi hónapokkal szemben rosszul alakult a befektetésijegy-tulajdonosok számára, hiszen kis (6,7 milliárd forintos) veszteséggel zártak.

A hazai részvénypiacon jóval többet, 32 milliárd forintot buktak a kisbefektetők.

A mínuszos augusztusban kerülték is a tőzsdét, csaknem 3 milliárd forintot kivettek a piacról, emiatt összesen 1790,5 milliárd forintjuk maradt hazai részvényekben a hónap végére. A legtöbb pénzt továbbra is bankpapírokban tartják a magyar kisbefektetők, 949 milliárd forintnyit. Ezek feltételezhetően döntő részben OTP-részvények lehetnek. 

A külföldi részvények is keresettek voltak augusztusban annak ellenére, hogy a hazai papírokhoz hasonlóan vaskos veszteséggel zárták a hónapot.

Rovatok