Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor az Erasmusról: Bízom benne, hogy az Európai Bizottságban győz a józan ész

2024. október 8., kedd 14:35

A diákok azt sem tudják, hogy alapítványi egyetemen tanulnak – mondta Navracsics Tibor az ATV-nek a a múlt héten társadalmi vitára bocsátott Erasmus+ és Horizont Európa uniós programokat érintő törvénytervezet kapcsán. A miniszter szerint az egy évvel ezelőtti tárgyalásokból látszik, hogy az Európai Bizottság nem nyitott a párbeszédre.

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter a múlt héten társadalmi vitára bocsátott Erasmus+ és Horizont Európa uniós programokat érintő törvénytervezetről beszélt az ATV-nek. Úgy fogalmazott:, hogy a tervezet nagyjából az a normaszöveg, amiről tavaly október végén-novemberben tárgyaltak és amiről Johannes  Hahnnal és Didier Reyndersszel megállapodtak. 

Mint arról beszámoltunk, a Kulturális és Innovációs Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be a modellváltó egyetemek kuratóriumainak működéséről szóló szabályozás módosítására, mivel szerintük az Erasmus- és a Horizon programokban való részvétel uniós állampolgárként a magyar egyetemisták alapjoga. A minisztérium  a tervezetet 2023 novemberében az Európai Bizottság részére is megküldte. Az ügy előzménye, hogy az Erasmust 2022-ben felfüggesztette az alapítványi formában működő egyetemek esetében az Európai Bizottság a fokozott korrupciós kockázatok miatt. A bizottság 21 magyar egyetemet zárt ki a programokból a modellváltás miatt, mert összeférhetetlennek tartják, hogy az irányító testületeikben fideszes vagy kormányközeli politikusok és üzletemberek dönthetnek uniós támogatások felhasználásáról.

Muszáj Herkulesként volt jelen

Navracsics az ATV-nek az egy évvel ezelőtti tárgyalásokat felidézve azt írta, hogy a társadalmi vitára bocsátott tervezet nagyjából az a normaszöveg, amiről tavaly október végén-novemberben tárgyaltak, és amiről Johannes  Hahnnal és Didier Reyndersszel meg is állapodtak. 

„Akkor Bóka János miniszter úrral ketten tárgyaltunk Brüsszelben. S ha nem is normaszöveg szinten, de pontokban-elvekben ebben állapodtunk meg. Akkor abban maradtunk, hogy ezt kiküldjük előzetes véleményezésre, hogy ez így szerintük tükrözi-e a megállapodásunk szellemiségét, és aztán beterjesztjük a parlament elé [...] Hankó miniszter úr várt egy évet, nem érkezett semmilyen jelzés Brüsszelből” – nyilatkozta a miniszter a csatornának és azt is hozzátette, hogy ő csak „Muszáj Herkulesként” volt jelen és az ügyet Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter tárgyalja, ő viszi tovább egyedül. 

Arra, hogy 2025 szeptemberére lesz-e olyan törvénymódosítás, megegyezés Brüsszellel, hogy a magyar alapítványi egyetemi hallgatók újra az Erasmus program részesei lehessenek, azt válaszolta, „nagyon bízik benne, hogy az Európai Bizottságban győz a józan ész”.

„A diákok azt sem tudják, hogy alapítványi egyetemen tanulnak”

A miniszter szerint az Erasmus a leghatékonyabb promóciója az európai integrációnak az Unióban. 

Az, hogy politikai okokból kizárnak diákokat az Erasmusból – akik egyébként azt sem tudják, hogy ők alapítványi egyetemeken tanulnak, nem is a dolguk, hogy ezzel foglalkozzanak, hanem minőségi oktatást kell, hogy kapjanak – ez az integráció szellemével is ellentétes 

– jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy szerinte a trágyalások ellenére az Európa Bizottság nem volt partner az ügyben, nem nyitott. „Vártunk, hogy a Bizottság méltóztat véleményt adni, de nem méltóztatott” – fogalmazott. 

Megjegyezte azt is, hogy az alapítványi egyetemeknél az égvilágon semmilyen botrány sincs és a kormány a kezdetektől nyitott a megoldásokra. 

Rovatok