Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály szerint ezen múlik egész Európa jövője

2024. október 8., kedd 16:57

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a kontinens legnagyobb kihívása, amelynek megoldása minden tagállam közös érdeke – fogalmazott Varga Mihály az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozása után Luxembourgban. A tárcavezető kiemelte, a magyar elnökség harmadik pénzügyminiszteri csúcsán közelebb kerültünk az új európai versenyképességi megállapodáshoz.

„Az Európai Unió gazdasága évek óta egyre inkább lemarad a versenytársaitól, az Egyesült Államok gazdasági növekedése az EU-hoz viszonyítva ötszörös, Kínáé pedig tízszeres” – hangsúlyozta Varga Mihály. A miniszter szerint Európa versenyképességét helyre kell állítani, meg kell teremteni a tartós növekedés feltételeit.

A versenyképesség fellendítésének egyik lényeges előfeltétele az európai pénzügyi piacok hatékonyságának növelése

– ismertette a tárcavezető majd kiemelte, hogy ennek érdekében fokozni kell a tőkepiaci források becsatornázást az uniós gazdaságok fejlesztéseibe és a beruházásokba.

Varga Mihály szerint Magyarország jó példával jár elöl ezen a téren, elkötelezett a versenyképes zöldgazdasági beruházások növelése mellett. A pénzügyminiszter később emlékeztetett arra, hogy a blokkosodás politikája eddig kizárólag ahhoz vezetett, hogy az Európai Unió jelentősen lemaradt a versenytársaitól.

Magyarország a gazdasági semlegességet helyezte előtérbe, ezáltal nyitott marad a nyugati és keleti piacokra egyaránt – tette hozzá tárcavezető. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály ennek megfelelően aláhúzta, hogy a kormány elutasítja azokat a büntetővámokat, amelyeket az unió a kínai elektromos autók importjára vetett ki.

A miniszter a tanácskozás napirendjeiről szólva elmondta: az Ukrajnának szánt uniós támogatás kérdésében Magyarország kitart amellett, hogy ezeknek a forrásoknak a felhasználása csak szoros ellenőrizés mellett történhet – szögezte le a tárcavezető. Végezetül Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy

a járvány utáni helyreállítást célzó program (RRF) forrásainak kifizetése túl lassú és bürokratikus, a magyar elnökség ezért a folyamat gyorsítását kérte az Európai Bizottságtól.

Varga Mihály elsőként az Indexnek fejtette ki részletesen, hogy szerinte a második világháborút követő modell került most versenyképességi válságba Németországban, ami az elmúlt évtizedekben Európát húzta.

A tárcavezető többször is felhívta arra figyelmet, hogy a G7 országainak adatai szerint Németországban dolgoznak a legkevesebbet, Ázsiában és Amerikában jóval több munkaórát teljesítenek a dolgozók. A versenyképességi adatok világosan jelzik, hogy Európa gazdasága hanyatlik, és nem használjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket – összegezte szeptemberben a miniszter.

Rovatok