Index Vakbarát Hírportál

Csárdi Antal: Nem volt igazi vita az akkumulátorhulladék-feldolgozók ügyében

2024. október 9., szerda 21:08

Alig 10-15 perces vita után átment a gazdasági bizottságban az a javaslat, amely a hazai akkumulátorhulladék-feldolgozók létesítését érinti Csárdi Antal szerint a kormánypárt képviselői érdemi kritikára lehetőséget sem adva, minden ellenzéki és környezetvédelmi szervezettől érkező észrevételt félresöpörve szavazták meg a módosítót.

A Parlament gazdasági bizottsági alig negyedóra alatt döntött arról a törvénymódosító javaslatról, amely a magyarországi akkumulátorhulladék-feldolgozók létesítését is érinti. A Greenpeace már korábban tiltakozott a tervezettel szemben, ugyanis a módosítás szerint az iparügyekért felelős miniszter jelölhetné ki az országban létesülő feldolgozó üzemek helyszínét, jelen esetben Nagy Márton − írta meg a Népszava.

A lap szerint nem a miniszter személyével van probléma, hanem azzal, hogy a szaktárca vezetője rendeleti úton dönthet a környezeti hatásvizsgálati eljárás előtt, ugyanis ez, valamint más hatósági eljárások a kijelölést követően készülnének el.

Csárdi Antal, az LMP képviselője nyilatkozott a Népszavának az ügyben, és elárulta, hogy a kormánypárti képviselők vitára esélyt sem adva szavazták meg a törvénymódosító javaslatot. Megbeszélés és tárgyalás nem történt, pedig a magyar lakosság számára ez alapvető fontosságú kérdés − hangsúlyozta az ellenzéki képviselő.

A Greenpeace is megszólalt a tervezetről. Úgy vélik, ez a javaslat ellenkezik az alaptörvénnyel, az uniós és a nemzetközi joggal. A környezeti hatástanulmányt ugyanis egy terület kijelölését megelőzően szükséges kivizsgálni, valamint nyilvánossá kellene tenni a hozzáférést. Ebben az esetben a rendeleti úton való döntés sérti ezt a jogot.

Az LMP képviselője megjegyezte, hogy a gazdasági bizottság szavazását követően a törvényalkotási bizottsághoz kerül a javaslat, és rövid úton dönthet róla az országgyűlés is. Ha a kormánypárti többség elfogadja a módosítást, akkor a miniszter ezen a téren teljesen szabad kezet kap. Csárdi Antal hozzátette, hogy szerinte az új törvénymódosítást már akár ebben a hónapban elfogadhatják a parlamenti képviselők.

Rovatok