Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály változást akar a banki költségekben

2024. október 11., péntek 11:57

A magyar bankrendszer stabil, ellenálló, jelentős tőke- és likviditási tartalékokkal rendelkezik – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a Gránit Bank üzleti reggeli rendezvényén Budapesten, a gazdasági helyzetről és a kilátásokról tartott előadásában. A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdasági semlegesség politikájának köszönhetően a magyar gazdaság növekedése 3–6 százalék közötti pályán mozoghat a következő években.

A miniszter elsőként kiemelte, hogy a nem teljesítő hitelek aránya továbbra is alacsony, de a banki működési költségek uniós összevetésben magasak. A piaci verseny azonban a költségek csökkentésére ösztönzi a szektort.

Varga Mihály előadásában aláhúzta, Európa versenyképessége drasztikusan csökken az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával szemben. Az európai versenyképesség leszakadóban van, amit szerinte mutat az is, hogy az Egyesült Államok gazdasága ötször, Kínáé tízszer gyorsabban növekszik az Európai Unióhoz képest.

A kormány tartja a kitűzött hiánycélt

Majd utalt arra, hogy a magyar EU-s elnökség fontos célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése. A miniszter kijelentette, a magyar gazdaság növekedési pályán van, bővülése meghaladja az uniós átlagot.

A makrogazdasági mutatók javulnak, az ország tőkevonzó ereje erős, az adókörnyezet pedig az egyik legvonzóbb az Európai Unióban.

Varga Mihály rámutatott arra, hogy Magyarország gazdaságpolitikájában a blokkosodás helyett a gazdasági semlegesség mellett kötelezte el magát. Ennek következtében a gazdasági kilátások kedvezőek, a nemzetközi előrejelzések szerint a magyar GDP-növekedés jövőre a legnagyobbak között lesz az EU-n belül. 

Varga Mihály rámutatott: a világban zajló gazdasági és politikai történések ellenére a kormány tartja a kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt, jövőre 3,7-re, 2026-ra pedig 3 százalék alá javítja a hiány mértékét. Az idei évben az adósságrátát 73 százalék közelébe fogjuk csökkenteni, 2026-ra pedig ismét 70 százalék alá mérsékeljük.

Varga Mihály: Előrelépésre van szükség a bankrendszerben

A tárcavezető az elmúlt időszak eredményeiről szólva ismertette, hogy a kormány gazdasági intézkedéseinek köszönhetően a magas foglalkoztatottságot mindvégig sikerült megőrizni, és a növekvő reálbérek mellett az inflációt is letörtük. Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív, a kiskereskedelmi forgalom pedig újra növekszik.

Varga Mihály – a tárca közleménye szerint – rámutatott: a magyar bankszektor ellenálló, jelentős tőke- és likviditási tartalékkal rendelkezik, a nem teljesítő hitelek aránya pedig ma már szintén tartósan alacsony. Mint mondta: minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarországon stabil, ellenálló bankrendszer működjön,

de előrelépésre van szükség az uniós összevetésben magasnak számító banki működési költségek, a digitalizáció és a banki szolgáltatások tekintetében.

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a kormány tartja a kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá javítja a hiány mértékét. Idén az adósságrátát 73 százalék közelébe csökkentik, 2026-ra pedig ismét 70 százalék alá mérsékelik.

A magas foglalkoztatottságot sikerült megőrizni, a reálbérek növekednek, miután az inflációt letörték. Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív, a kiskereskedelmi forgalom pedig újra növekszik – összegezte a miniszter szavait az MTI.

Rovatok