Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos hangfelvétel került elő Lázár Jánosról

2024. október 15., kedd 13:43

Egy titokban, francia nyelven rögzített beszélgetés került a Telex birtokába, ami Guillaume de Posch, az RTL Group akkori társ-vezérigazgatója és Dirk Gerkens akkor már elbocsátott vezérigazgató között zajlott, és ami arra utal, hogy kormányzati beavatkozásra távolíthatták el Gerkenst az RTL éléről.

Előkerült egy minden jel szerint titokban rögzített, 2015-ös francia nyelvű beszélgetés magyar leirata a Telex hasábjain, ami azt látszik bizonyítani, hogy a magyar kormánynak is szerepe lehetett Dirk Gerkens eltávolításában a hazai RTL éléről. 

A beszélgetés Luxemburgban zajlott Guillaume de Posch, az RTL Group akkori társ-vezérigazgatója és Dirk Gerkens akkor már elbocsátott vezérigazgató között. A feszült hangulatú tárgyaláson az 1997-től az RTL alkalmazásában álló Gerkens nem akarta elfogadni eltávolításának körülményeit, elsősorban a megítélt pénzügyi csomagot kevesellte, illetve a felajánlott alternatív lehetőségeket sem tartotta elfogadható ajánlatoknak.

A lap szerint Gerkens egy ponton rákérdezett, míg Guillaume de Posch jóváhagyólag válaszolt arra a felvetésre, hogy a magyar kormány fellépése is szerepet játszhatott előbbi eltávolításában, egészen pontosan azért, mert Lázár János, aki abban az időszakban a Miniszterelnökséget vezette, „hazai menedzsmentet szeretett volna”, és az RTL a feszült helyzetben (ebben az időszakban fenyegette az RTL-t a kormány például a magas reklámadókkal) ehhez igazodott.

A lap így idézte a hangfelvétel alapján a beszélgetést:

De Posch: De mivel nehéz tárgyalásaink vannak jelenleg a kormánnyal, és ezek magas, jogi szinten zajlanak, szerintem normális, és nem haragudhatsz érte, hogy ilyen körülmények között átnézettem (itt egy jogász vagy tanácsadó neve szerepel) minden olyan megnyilvánulást, ami Orbánt, Lázárt, a bizottságot vagy téged érint egy olyan témakörben, ami ezzel kapcsolatos. Ez nem nagy újság számodra.

Gerkens: Végül is jogi keret és minden. De azért elgondolkodom azon, miként jelenít meg majd ez nálatok a megegyezésben, amikor a Lázár megkér, hogy váltsátok le a vezetőséget, és ti ezt teljesítitek. Azért ez marhára az. (nevetés)

De Posch: Hívhatod ezt megegyezésnek, szerintem nem ez a megfelelő szó. Ez csak a kormánnyal való kapcsolatunk értelmezésének kérdése. Ne felejtsd el, hogy sem Kotroczót, sem a többieket nem váltjuk le.

Gerkens: De a vezérigazgatót azért mégis lecserélitek.

De Posch: Igen, az üzleti tevékenységért felelős igazgató megváltozik.

Gerkens: Az ő (mármint Lázár) kérésére.

De Posch: Igen, az ő kérése volt, hogy magyar vezetés legyen (itt a leirat szerint egy rész nem érthető). Nem fogok kitalálni egy történetet. Nem mondom azt, hogy mi kívántuk ezt a magyar menedzsment kialakítását. Nyilvánvaló, ha nem lett volna ez a reklámadó, akkor nem tartanánk most itt.

Lázár János nem emlékszik, de büszke

A portál megkereste Lázár Jánost, aki úgy nyilatkozott, hogy 

erre a konkrét esetre nem emlékszem, de ha így történt, akkor arra büszke vagyok, mert mindig is azt vallottam, hogy az lenne a jó, ha a hazánkban működő külföldi cégek minél inkább magyar vezetőket alkalmaznának

– mondta. 

Az RTL Group angol nyelvű válaszában úgy reagált a portál megkeresésére: „Dirk Gerkens RTL-nél fennálló magyarországi munkaviszonyát megfelelő okkal szüntettük meg, amit a magyar bíróság a teljes iratanyag áttekintése, az érvek meghallgatása és minden érvényes bizonyíték mérlegelése után jogszerűnek talált. Ez ellen már nem lehet fellebbezni. A luxemburgi bírósági üggyel kapcsolatban, kérjük, vegye figyelembe, hogy nem kommentálunk folyamatban lévő jogi ügyeket.”

A Telex értesülései szerint Dirk Gerkens több jogi eljárás után most Luxemburgban ismét pereli az RTL-csoportot. A Gerkens és az RTL Magyarország közötti 8 évnyi pereskedés után a másfél évvel ezelőtti döntés hozott eredményt, a Kúria 400 ezer dollár megfizetésére kötelezte a médiavállalat korábbi vezérigazgatóját, azaz Dirk Gerkenst.

Rovatok