Index Vakbarát Hírportál

Ismét hasas lett a vége az építőipar fejesugrási kísérletének

2024. október 15., kedd 09:58

Tovább folyik az építőipar vesszőfutása. Az állami beruházások visszafogása mellett a magánépítkezések sem állnak jól. Az építőipari vállalkozások pesszimisták a jövőbeli kilátások tekintetében. Szakértő szerint a hazai építőipar kkv-szegmensének fellendítése csak a lakóépületek energiahatékonysági támogatásának egyszerűsítésével, illetve további lakáspolitikai ösztönző intézkedésekkel együtt érhető el.

A nyers adatok szerint 6,0 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene 2024 augusztusában az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzéséből.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,1 százalékkal kisebb volt a júliusinál.

Az építőipari termelés volumene 1,8 százalékkal bővült 2024 első nyolc hónapjában (január–augusztus) az előző év azonos időszakához mérten.

Ahogy arról az Index nemrég beszámolt: pesszimizmusról és lesújtó várakozásokról számoltak be a magyar építőipari cégek. A vállalkozások mintegy 60 százalékának csökkent az árbevétele 2024 első fél évében az elmúlt év azonos időszakához képest, ugyanilyen arányban jelzik a cégek az árbevétel-arányos jövedelmezőség csökkenését is. Az üzleti életet akadályozó tényezők közül meghatározó a megrendelések hiánya, a gazdasági-szakmai szabályozás gyakori változása, a tisztességtelen verseny erősödése. A felmérésből az is kiderül, hogy az építőiparban elérhető átlagfizetések elmaradnak a KSH szerinti országos átlagtól.

Intő jel a kkv-szektor számára

Július után augusztusban is visszaesett az építőipar termelése (−6 százalék) a megelőző év augusztusához képest.

A hazai kis- és középvállalkozói (kkv-)szektornak intő jel, hogy az épületek építése főcsoportban is 3,2 százalék a visszaesés az előző év augusztusához képest, hiszen ezek a cégek leginkább a magasépítésben, lakó- és egyéb ingatlanok építésében érdekeltek. Rossz hír, hogy ugyanebben a szegmensben az új szerződések értéke is csökkenést mutat (−27 százalék), tehát a közeljövő sem ígér fellendülést

– értékelte az adatokat Juhász Attila, az Újház Zrt., valamint az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Bár az összes megkötött szerződés volumene a hónap végén még 22,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ám ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,8 százalékkal csökkent.

Az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata úgy látja,

a hazai építőipar kkv-szegmensének fellendítése csak a július óta élő lakóépületek energiahatékonysági támogatásának egyszerűsítésével, illetve további lakáspolitikai ösztönző intézkedésekkel együtt érhető el.

Ahogy az Index arról beszámolt: a kormány több javaslatot is megfogalmazott a lakhatási nehézségek enyhítése érdekében, melyeket szakértőkkel elemeztünk.

Rovatok