Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a részletek: ezért hasalt el ismét a magyar ipar

2024. október 15., kedd 09:21

Az eddigi év legnagyobb visszaesését könyvelhette el augusztusban éves bázison a magyar gazdaság szempontjából egyik legfontosabb ágazat. Az ipari termelés a két számjegyű csökkenést súrolta, a KSH a részletekkel is kijött. A kormány a német gazdaság rossz teljesítményéhez köti a magyar ipar gyengélkedését. Elemzők ugyanakkor úgy vélik: a hazai ipar kibocsátása két éve stagnál, illetve enyhén csökken, a gyenge kilátások miatt pedig a magyar gazdaság egészére nézve is negatív meglepetést tartogat.

9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene 2024 augusztusában az egy évvel korábbitól – hagyta helyben második becslésében az első adatait a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH szerint a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában. Ami a havi változást illeti: a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal mérséklődött júliushoz képest.

Itt vannak a részletek

A feldolgozóipari alágak közül háromban nőtt, tízben visszaesett a termelés augusztusban:

A megrendelések száma sem biztató

Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest: a legnagyobb mértékben, 14,7 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 3,8 százalékkal Dél-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 10,9 százalékkal visszaesett 2023 augusztusához mérten. Az új belföldi rendelések 14,5, az új exportrendelések 10,2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 26 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az első nyolc hónap mérlege

Az év eddigi teljesítményét illeti:

az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent 2024. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest.

Az összes értékesítés 62 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 38 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal mérséklődött.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 7,5 százalékkal csökkent. Egy alágban stagnált, háromban nőtt a termelés volumene, 1,6 és 5,5 százalék közötti mértékben, a leginkább az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában.

Táptalaj nélkül a fellendülés vágya

Ahogy az első becslésnél megírtuk: a kormány szerint a német ipar gyengélkedése húzza magával a magyart, míg elemzők szerint összességében negatív folyamatok játszódnak le a hazai gazdaság szempontjából húzóágazatban.

„A hazai ipar kibocsátása két éve stagnál, illetve enyhén csökken. Az alapfolyamatok terén egyelőre nincs olyan tényező, ami felfelé mutató kockázatot jelentene az év hátralévő részére. A német gyártók – egyelőre külhoni – üzembezárásai és megszellőztetett, nagy volumenű leépítései még csak most következnek. Középtávon talán bizakodók lehetünk: a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik, nagyobb volumenben a jövő év második felétől kezdődően. Azonban rendkívül sok a bizonytalanság: kérdés, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt kereslethiány magával vonja-e a projektek elhalasztását, illetve késlelteti-e a termelés felfuttatását” – fejtette ki Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

„Mindenképpen biztató, hogy ezt a nyarat megúszta a magyar ipar egy komoly nyári korrekció nélkül, mert a félszázalékos visszaesés azért nem tragikus. Habár könnyen lehet, hogy ezen korrekció alacsony mértéke pont azt jelzi, hogy mennyire gyengék az alapfolyamatok a húzóágazatokban, amelyek leállása a nagy termelési volumen miatt szokott komoly kiesést okozni. Most viszont eleve gyenge ezen ágazatok teljesítménye. Az egy évvel korábbi alacsony bázis hatására a naptárhatással kiigazított adat 4,1 százalékos visszaesést mutat, ami kedvezőbb, mint az előző havi mutató. Az idén két munkanappal kevesebbet biztosító augusztus miatt a nyers adat sokkal kedvezőtlenebb képet fest” – értékelte az adatokat Virovácz Péter, az ING Bank szenior elemzője.

Vagyis összességében még mindig kiábrándító képet látunk. Ezt erősíti, hogy a 2021. év átlagos havi teljesítményéhez viszonyítva az ipari kibocsátás volumene 3,9 százalékkal marad el napjainkban és ezzel el is értük a 2021. évi mélypontot

– tette hozzá Virovácz, aki emellett úgy véli: a külső keresletben jelen lévő strukturális problémák és a jövő évre vonatkozó mérsékelt fellendülési várakozások továbbra is fennállnak. Ebben a tekintetben tehát nehezen alapozhatjuk a magyar ipar rövid távú fellendülésére táplált vágyat az exportkereslet berobbanására.

(Borítókép: Munkás a Mercedes-Benz gyártóüzemben 2020. szeptember 2-án Sindelfingenben. Fotó: Lennart Preiss / Getty Images)

Rovatok