Index Vakbarát Hírportál

Lázár János bejelentette egy fontos vasútvonal újjáépítését

2024. október 18., péntek 18:32

Lázár János építési és közlekedési miniszter pénteken bejelentette, hogy újjáépítik a Nyíregyháza és Debrecen közötti vasútvonalat – ami részben európai uniós forrásból fog megvalósulni.

Magyarország kormánya arról döntött, hogy nemcsak a 471-es utat építik újjá négysávosítással, hanem a Nyíregyháza és Debrecen közötti vasútvonalat is – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter pénteken a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben.

A miniszter kiemelte, ennek része lesz 50 kilométer vasúti pálya teljes újjáépítése, a két város közötti vasúti kapcsolat erősítése. Ez azt jelenti, hogy a 471-es út vasúti csomópontját felüljáró építésével kell megvalósítani.

Felidézte, hogy van egy szakasza a 471-esnek, amit négysávosítanak, a beruházás rövidesen befejeződik, és a vasúti átkelési pont az egyik dugó a városban.

Ezt úgy fogják átépíteni, hogy a Nyíregyháza és Debrecen közötti vasútvonal fejlesztésének részévé teszik. Ez részben európai uniós forrásból fog megvalósulni, 2025 januárjában megjelentetik a közbeszerzést, jövő évben a munka megkezdhető, hiszen rendelkeznek az összes szükséges kiviteli tervvel és engedéllyel, sőt az erőforrásokkal is

– mondta Lázár János.

Debrecen körül mostanában zajlik az élet, ugyanis néhány napja zárult le a debreceni Közlekedési Múzeum tervezésére kiírt ötletpályázat, a győztes pályázatot be is mutatták. Míg Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára szerint az új múzeum az innováció központja lesz, addig Vitézy Dávid szerint alig lesz látogató, és a hetvenes évek szemléletét idézi.

Vitézy szerint Lázár János csak bosszút akar állni a budapestieken a múzeum elköltöztetésével. „Autópálya-csomópont, hamis Calatrava-dizájn, zéró tömegközlekedési kapcsolat, Debrecen belvárosából is háromnegyed órára” – írta.

Rovatok