Index Vakbarát Hírportál

Félő, hogy a kormány új lépése százak megélhetését sodorja veszélybe, reagált a Belügyminisztérium

2024. október 25., péntek 15:49

„Központosítják a kórházi informatikát, betegadatok válhatnak elérhetetlenné, 400–500 ember megélhetése veszélybe kerül” – írta cikkében a Népszava Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának véleménye alapján. Az Index megkereste a Belügyminisztériumot, hogy reagáljanak az állításokra, és adjanak bővebb tájékoztatást a változtatásokról.

Januártól a kormány egységesíti az állami kórházak és szakrendelők informatikai rendszereit, azaz átveszi az eddigi piaci szereplőktől a szolgáltatást. Az erről szóló kormányrendelet október 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben [az egyes egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 293/2024. (X. 9.) Korm. rendelet].

Az átállással 400–500 ember megélhetése kerül veszélybe. Ráadásul egy kórház informatikai rendszerét 3–6 hónap megfeszített munkával lehet lecserélni, egyik pillanatról másikra biztosan nem megy

– nyilatkozta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának. Az Index többek között ezzel kapcsolatban kérdéseket intézett a Belügyminisztériumhoz (BM).

Majd a piac megoldja?

„A Népszava azt írja, hogy az átállás veszélyeztetheti 400–500 informatikai szakember megélhetését. Ez mennyiben felel meg a valóságnak? Ha igen, hogyan kívánják kezelni a helyzetet, és milyen lépéseket terveznek ezen emberek támogatására vagy átképzésére?” – tettük fel a kérdést a tárcának. A következő választ kaptuk:

„Ismereteink szerint, az érintett szállítók jellemzően nemcsak kórházi medikai rendszereket, hanem egyéb egészségügyi alkalmazásokat is biztosítanak az egészségügy és más ágazati szereplők számára. Emellett a jogszabály hatályán kívül is számos egészségügyi szolgáltató működik, ahol szintén szükség van medikai rendszerekre.

IT-szakemberekre mind az egészségügyi informatikában, mind más területeken mindig nagy szükség van”

– érkezett a válasz. Ebből arra következtetünk, hogy a tárca előzetesen felmérhette az informatikusok elhelyezkedésének esélyeit, és úgy találta, hogy a piac majd felszívja őket, azaz ahogy a közgazdászok gyakran mondják: „majd a piac megoldja”.

De miért van szükség a központosításra?

Arról is érdeklődtünk a tárcánál, hogy milyen célt szolgál a változtatás. „A döntés azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi adatok és információk egységes, hatékonyabb digitális kezelésével javítsa a betegellátást” – érkezett a válasz. Kifejtették, hogy az egységes állami HIS-rendszer több előnnyel is jár:

– sorolták. Az átállás költségeiről is érdeklődtünk, amelyre a következő választ kaptuk: „Az átállás megvalósítását célzó projekt jelenleg előkészítési szakaszban van, amelynek keretében a várhatóan felmerülő költségek is pontosításra kerülnek.”

A félelmekkel szemben nem vesznek el az adatok

A Népszava rámutatott, hogy a januártól működő egységes informatikai szolgáltatások biztosításához az állam megvásárolta a T-System által fejlesztett úgynevezett e-MedSolution (e-MedSol) medikai rendszert. Kizárólagos szoftverként ezt kellene használni, de csak az állami kórházakban, valamint a hozzájuk tartozó szakellátóknál.

A lap szerint ez a változás azzal jár, hogy az állami intézmények több mint kétharmadában kell cserélni az eddigi betegadatokat rögzítő és a kórház működését szervező informatikai szolgáltatásokat. Rásky László szerint a rendszert most működtető kisvállalkozások kihagyása az átállás segítéséből azért is kockázatos, mert betegadatok veszhetnek el.

„Az átállást követően minden olyan betegadat elérhető lesz, amely a betegellátáshoz szükséges,

az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térben már jelenleg is meglévő és az ellátások során folyamatosan keletkező releváns adatok betöltésével” – reagált a minisztérium.

A betegellátás során keletkező adatok esetében már évek óta elvárás, hogy a releváns adatok a központi EESZT-be rögzítésre kerüljenek, amikhez alapvetően a beteg ellátó orvosa jelenleg is hozzáfér, és ezt követően is megteheti ezt.

BM arra az állításra is reagált, mely szerint a rendszert most működtető kisvállalkozásokat kihagyják az átállás segítéséből:

„Az állami tulajdonban lévő kórházi információs rendszer üzemeltetője felajánlotta és a jövőben is fel fogja ajánlani az együttműködés lehetőségét a kórházi rendszerek jelenlegi működtetői részére.”

„Bízunk abban, hogy a jogszabályban meghatározott feladat végrehajtásához szükséges együttműködést megkapjuk tőlük” – tették hozzá.

Hiányos a rendszer?

Az eMedSol-rendszerrel kapcsolatban a Népszaván olyan kritikák jelentek meg, hogy több funkció hiányzik belőle (például gondozói, labormodul-, műtőfoglalási-előjegyzési lehetőség). Erre a következőt válaszolta a tárca:

Az állami tulajdonban lévő kórházi információs rendszer bevezetése az érintett állami fenntartású egészségügyi intézményeknél, az egészségügyi ágazat jelenleg rendkívül heterogén informatikai és szerződéses környezetének stabilizálását teremti meg.

Hozzátették, hogy a jelenlegi kórházi információs rendszer szállítói környezetben az állami tulajdonban lévő kórházi információs rendszer jelenleg is kiemelt pozíciót tölt be: 23 egészségügyi intézménynél és a 4 egyetemből 3-nál jelenleg is használják. Tehát a helyi körülményekhez, a progresszivitási szintekhez, a szakmai struktúrához igazítottan képes akár egy egyetemi/klinikai szintű betegellátás hatékony támogatására is.

„A felsorolt funkcionalitással az állami tulajdonban lévő kórházi információs rendszer rendelkezik, illetve a szükséges külső rendszerekkel (például laboratóriumi rendszerekkel) az integrációkra fel van készítve” – válaszolták.

A jogszabály 2025 december 31-i véghatáridőt határoz meg a feladat végrehajtására, amelynek megfelelve fokozatosan és ütemekre bontva kerül az átállás megvalósításra. a részletes tervezés az intézmények és az Országos Kórházi Főigazgatóság bevonásával megkezdődött.

Végezetül arról kérdeztük a tárcát, hogy milyen hosszú távú terveik vannak az egyetemek, egyházi és önkormányzati intézmények, valamint az önálló szakrendelők bevonására a rendszerbe.

„Az állami tulajdonban lévő kórházi információs rendszer üzemeltetőjének a jogszabályban meghatározott egészségügyi intézményekre történő bevezetésre van felhatalmazása és feladatszabása. Amennyiben a projektben nem érintett szervezetek is önkéntesen kívánnak csatlakozni, úgy annak lehetőségét is megteremtjük” – tájékoztatott a Belügyminisztérium. 

(Borítókép: BSIP / UIG / Getty Images)

Rovatok