Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály dísztermet avatott a washingtoni Kossuth Házban

2024. október 26., szombat 08:22

Kováts Mihály egykori szabadságharcos nevét viseli a washingtoni Kossuth Ház díszterme, amelynek avatásán Varga Mihály pénzügyminiszter mondott ünnepi beszédet. A tárcavezető szerint Kováts alakja összekapcsolja az amerikai és a magyar történelmet.

„A szabadságért vívott küzdelmek közös alapot jelentenek a magyar és az amerikai nemzet számára” – jelentette ki Varga Mihály a washingtoni Kossuth Házban a Kováts Mihály huszárezredes nevét viselő díszterem avatóünnepségén.

A pénzügyminiszter az eseményen hangsúlyozta, hogy a magyar igazságnak elemi összetevője a nemzeti függetlenség és a szabadság megvédése, ami évszázadok óta formálja hazánk történelmét és identitását. A miniszter azt mondta, hogy 1956 olyan ünnepe a magyarságnak, amely „összekapcsolja a történelmünket és a mindennapjainkat, és arra hív, hogy újra átkeljünk ezen a hídon”.

Varga Mihály szerint a magyar egy szabadságharcos nép, amit az ország 1000 éves történelme mellett az olyan hősök történetei is alátámasztanak, mint az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt Kováts Mihály. A tárcavezető véleménye szerint a szabadságharcos emlékezetének feltámasztása olyan törekvés, amely segíti az amerikai és a magyar nép közötti kötelékek erősödését. „Kováts Mihály a szabadságért áldozta életét, mindig megmaradt szabad embernek és igaz magyarnak” – ismertette a tárcavezető.

Varga Mihály úgy véli, amikor a magyar–amerikai kulturális hidak építésének akár múltjáról, akár jelenéről esik szó, először az ő alakjára kell gondolnunk.

Annak a Kováts Mihálynak a nevére, akinek az amerikai földre érkezése és a hősi halála között csak pár év telt el, mégis beírta magát a történelembe

– mondta a tárcavezető.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy az amerikai magyarság töretlenül ragaszkodik a gyökereihez, megszervezi magát és ápolja a kapcsolatokat az anyaországgal. Hangsúlyozta, hogy ennek az összetartásnak alapot ad, hogy a legutóbbi amerikai népszámláláson 1,4 millióan vallották magukat magyar nemzetiségűnek. A dísztermet a Kováts 300 emlékév egyik záróeseményeként avatták fel.

Varga Mihály egyébként a G20-as pénzügyminiszterek és jegybankelnökök tanácskozására utazott Washingtonba, erről itt olvashat bővebben.

Rovatok