Index Vakbarát Hírportál

A Tiborcz-birodalom bevételei rekordszintre ugrottak, adót viszont nem sokat fizettek be

2024. október 28., hétfő 07:37

A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. az elmúlt négy teljes évben – tehát 2019 és 2023 között – csaknem 50 milliárdnyi bevételt realizált, ám társasági adót szinte egyáltalán nem fizetett. Mégis az a helyzet, hogy törvényes az egész, köszönhetően egy 2017-es adótörvény-módosításnak, ami pont az ilyen cégcsoportokat mentesíti a tao befizetése alól.

Orbán Viktor miniszterelnök veje nagyon sokáig a sötétben volt tartva, ugyanis már 2015-ben belecsapott a műemlékek nagyarányú megvásárlásába és felújításába, viszont 2018-ig senki nem tudta, hogy ő áll a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. mögött – bár nyilván a szóbeszéd elég hangos volt. A birodalommá duzzasztott vagyonkezelő a kormány bankjának, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) hiteleinek segítségével vásárolt és újított fel az elmúlt években, viszont egy 2017-es adótörvény-módosításnak köszönhetően úgy csűrte és a csavarta a dolgokat, hogy egy fillér társasági adót (tao) sem fizetett, ám egy szövevényes céghálót szőttek azért mögé.

A 24.hu cikke szerint ez az adótörvény Varga Mihály pénzügyminiszter javaslatára lépett életbe és a lényege, hogy a hazai vállalkozások a műemlék épületek és a helyi védelem alatt álló ingatlanok felújításánál

a rá költött beruházási érték kétszeresével csökkenthetik az adóalapjukat.

Ezt a csökkentést a beruházó cég öt évre is elnyújthatja, de ha nincs elég nyeresége, akkor tovább is adhatja a kapcsolt vállalkozásainak, így az anya- és leányvállalatok, valamint egy cégcsoport összes cége részesülhet a kedvezményből.

Ezt pedig nyilván egy olyan cégcsoport tudja a legjobban kihasználni, akinek megvan a forrása – vagy egy bank a háta mögött végtelennek tűnő forrásokkal – ahhoz, hogy ezeket a vásárlásokat és felújításokat finanszírozza és emellett nyereséget tud realizálni. Tiborcz István cégbirodalma pedig pontosan ilyen.

Pont annyi, pont ott, pont akkor

A vagyonkezelő, ahol Orbán Ráhel – a miniszterelnök lánya, Tiborcz felesége – a kreatív igazgató, az elmúlt 4 teljes évben – vagyis a rekordinflációval, háborúval, Covid–járvánnyal és gazdasági stagnálással sújtott 2019 és 2023 között – 48,8 milliárd forintnyi nyereséget termelt, amiből a tulajdonosok 5,5 milliárdos osztalékot vettek ki, 

viszont egyetlen fillérnyi társasági adót sem fizettek be.

A közgyűlési határozatok jegyzőkönyve szerint évek óta sikerül mindig úgy kihozni a költségvetést, hogy a befizetendő összeg nulla legyen, és a papírok tanúsága szerint ugyanez zajlik a teljes cégcsoportnál, ugyanis a kapcsolt 16 vállalkozásból mindössze egyetlenegy fizetett egy elenyésző összeget. Ugyanis 2022-ben a Gellért Hotelt tulajdonló Geraldton Invest Zrt. 25 milliárdos nyereség után 44 milliót azért befizetett. A többieket valahogy mindig sikerült nullázni a mérlegek tanúsága szerint.

Így tehát a cégcsoportnak pont kapóra jött a 2017-es módosítás, a cégcsoport éves beszámolói szerint ugyanis mindig olyan rugalmas és nagyvonalú adókedvezményeket kaptak, amelyekkel éppen nullára jöttek ki. 2022-ben a BDPST – Serbia Zrt. a 8 millió 759 ezres nyereségét egészen pontosan ugyanekkora adókedvezménnyel tudta ellensúlyozni.

Tiborcz cégcsoportja a fent említett időszakban – 2019 és 2023 között – így

30 milliárd forintnyi műemléki adókedvezményt halmozott fel,

amelynek végeredménye, hogy minden évben annyit érvényesítettek belőle, hogy pont ne kelljen egyetlen forintnyi társasági adót sem befizetniük. A NAV szerint 2018 és 2022 között egyébként 36,8 milliárd kedvezményt érvényesítettek összesen, tehát a számokból egyértelműen látszik, hogy mely cégcsoport a nyertese ennek a törvénymódosításnak.

Rovatok