Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a Volkswagennél, több ezer ember kerülhet utcára

2024. október 28., hétfő 16:10

A német Volkswagen konszern három németországi üzemének bezárását tervezi, valamint további leépítésekre és bércsökkentésekre készül. A tervekre az üzemi tanács vezetése, az IG Metall szakszervezet, sőt még Olaf Scholz német kancellár is reagált, kiállva a munkahelyek és a bérek biztonsága érdekében.

Tíz németországi gyárából három bezárását tervezi a Volkswagen konszern – adta hírül hétfőn a Bild német hírportál. Az üzemi tanács tájékoztatása szerint a fennmaradó gyárakban jelentős leépítés várható. Daniela Cavallo, a tanács elnöke hétfőn a munkavállalóknak tartott beszédében kijelentette, hogy „a tervek az összes német VW-gyárat érintik, egyik sincs biztonságban”.

A Volkswagen szeptemberben felmondta a több mint 30 éve érvényben lévő munkahelyvédelmi rendszerét, az elbocsátások a tervek szerint 2025 közepétől várhatók. A bezárásokon és a leépítéseken túl az igazgatótanács tervei között szerepel a bérek csökkentése és az egyes részlegek külföldre történő kiszervezése is.

A döntés minden munkatípust érint, függetlenül attól, hogy fizikai munkáról vagy egyetemi diplomához kötött tevékenységről van-e szó – jelentette ki az üzemi tanács vezetője, Daniela Cavallo. „Ne szórakozzatok velünk, a VW dolgozóival. Az eszkaláció határán vagytok!” – fogalmazott a tanácselnök, hozzátéve, hogy

itt már egyikünk sem érezheti magát biztonságban!

A Volkswagen mintegy 120 000 embert foglalkoztat Németországban, a munkavállalók felét a gyártó wolfsburgi központi üzemében. „Határozott szándék a gyáraknak otthont adó régiók kivéreztetése, és egyértelmű szándék, hogy a Volkswagen több tízezer dolgozóját tömeges munkanélküliségbe taszítsák” – jelentette ki Daniela Cavallo. A konszern a megmaradó munkavállalók számára tízszázalékos bércsökkentést helyezett kilátásba, valamint a havi kollektív bónusz rendszerét is megszüntetnék.

Ez összességében mintegy 18 százalékos bércsökkentést jelent a VW dolgozóinak.

A vezetői szint alatt foglalkoztatott alkalmazottak esetében – akiknek a béréről szintén tárgyalnak az IG Metallal – a bónuszok elmaradnak, valamint megszűnnek a 25 és 35 éves szolgálati idő után járó egyszeri jubileumi juttatások is. „Az a helyzet, hogy az igazgatóság mindent felégetett a dolgozók számára. Mindent felégetett, és aztán elsétált. Az ilyen viselkedés silány. Ennek semmi köze a megbecsüléshez. De van mögötte egy rendszer” – kommentálta a vállalat vezetésének döntését Daniela Cavallo.

Hamarosan tárgyalnak a felek

Az igazgatótanács és a szakszervezet következő találkozóját jövő szerdán tartják, amikor sor kerül a házon belüli bérmegállapodásról szóló tárgyalások második fordulójára. A német hírportál szerint kevés az esély a megállapodásra, ugyanis az igazgatóság tízszázalékos bércsökkentést, míg az üzemi tanács hétszázalékos béremelést követel.

Ahelyett, hogy a csökkentésekről fantáziálnak, azt várjuk, hogy a tárgyalóasztalnál életképes koncepciókat vázoljanak fel a jövőre nézve, ugyanis eddig a munkáltatók alig mutattak be többet üres frázisoknál

– fogalmazott Thorsten Gröger, az IG Metall szakszervezet képviselője.

A német kormány felszólította a Volkswagent a munkahelyek megmentésére, Olaf Scholz német kancellár is aggodalmát fejezte ki a tervek kapcsán. Wolfgang Büchner helyettes kormányszóvivő hétfőn Berlinben tolmácsolta a kancellár szavait, miszerint „a múltbéli esetleges rossz vezetői döntések nem mehetnek a munkavállalók rovására”.

Sztrájkra készülnek a dolgozók

A VW-vezetés költségcsökkentési tervei feldühítették a munkavállalókat, a részletek nyilvánosságra hozatalát követően a dolgozók „forró téllel” fenyegetőztek a Bild beszámolója szerint. Uwe Kunstmann, a Volkswagen szászországi általános üzemi tanácsának vezetője hétfőn bejelentette, hogy

a dolgozók decembertől Németország-szerte meg akarják bénítani a VW üzemeit.

„Nem fogunk belemenni ebbe a lefelé tartó spirálba” – tette világossá, hozzátéve, hogy a mintegy tízezer embert foglalkoztató zwickaui e-autógyárat is beleértve – ahol hétfőn több ezer munkavállaló vonult a gyárkapukhoz – „jelenleg egyetlen hely sincs biztonságban”.

(Borítókép: Jens Schlueter / Getty Images)

Rovatok