Az Index birtokába jutott a lista arról a harminc élelmiszer-kategóriáról, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök kedden árrésstopot jelentett be. Ezzel lépnének oda „az indokolatlan és túlzó áremeléseknek”, amelyeket az élelmiszerboltokban tapasztalhattunk.
Kedd reggel érkezett Orbán Viktor bejelentése, mely szerint március közepétől a harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.
„Az indokolatlan és túlzó áremelések megfékezése érdekében tárgyalásokat folytattunk az elmúlt napokban a kereskedelmi láncok képviselőivel” – jelentette be Orbán Viktor kedden a Facebook-oldalán.
„Sajnos a kereskedők ajánlatai messze elmaradtak az elvárásainktól, ezért úgy kellett döntenünk, hogy intézkedéseket vezetünk be a kereskedelemre. Március közepétől a harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot. Az elmúlt időszakban a tojás esetén ez 40 százalék, a vaj és a tejföl esetén pedig több mint 80 százalék volt, lássuk be, ez elfogadhatatlan” – jelentette be videójában Orbán Viktor. A bejelentést követően pedig az Index birtokába jutott a lista az árrésstopos élelmiszer-kategóriákról:
A miniszterelnök kiemelte, minden olyan élelmiszer esetében, ahol az árrés elszállt, az árakat csökkenteni kell úgy, hogy a fogyasztói ár maximum 10 százalékkal haladja meg a beszerzési árat, és ezt ellenőrzik is. Ezeket az intézkedéseket március közepén vezetik be és május végéig tartják hatályban. „Akkor felülvizsgáljuk, és ha szükséges, folytatjuk is. A túlzott és indokolatlan áremeléseknek véget fogunk vetni” – összegezte a kormányfő.
Mint azt reggel írtuk, a fogyasztói árak emelkedése a januári magas szint után februárban sem lassított. A lakosság leginkább az élelmiszerárakon keresztül érzi a bőrén az inflációt.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétette a friss, februári adatokat. Ez alapján a fogyasztói árak átlagosan 5,6 százalékkal haladták meg 2025. februárban az egy évvel korábbiakat.
Az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal nőtt.
Ezen belül a liszté 44,3, az étolajé 27,5, a tojásé 24,7, a tejé 22,5, a vajé és a vajkrémé 19,2, a kávéé 16,1, a gyümölcs- és zöldségléé 14,5, a csokoládéé és a kakaóé 13,8, a tejtermékeké 10,9 százalékkal.
(Borítókép: Németh Kata / Index)