Index Vakbarát Hírportál

Vancsura cáfolja a NAV-ot

2014. március 31., hétfő 17:14

Az eltussolt áfacsalásokról beszámoló Vancsura István, a NAV egykori Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜIG) egyik volt vezetője válaszolt a NAV korábbi vádjaira. A NAV szerint Vancsura egy sértett, "hiteltelen" ember, és azt azzal is támasztották alá hogy elvesztette a NAV ellen a munkaügyi perét.

Vancsura szerint még nincs jogerős ítélet, viszont első fokon épp neki ítélt meg 700 ezer forintot a bíróság az emlegetett perben. A NAV szerint a KÜIG-et azért akarták megszüntetni, mert hatákonytalan volt. Ezzel szemben Vancsura szerint:

"A NAV állítása szerint 2013.01.01. után az 1 db megállapítással zárult adóellenőrzés során átlagosan 50,1 millió forint nettó adókülönbözetet tárt fel, ezt megelőző évben pedig csak 25 milliót. Ezzel szemben a NAV elhallgatta azt a tényt, hogy a KÜIG (szétverését megelőző években) fennállásakor 1 db megállapítással zárult adóellenőrzés során átlagosan 200 millió forint körüli nettó adókülönbözetet tárt fel.

A KÜIG megszüntetésével az adóhatóság elérte, hogy a legkockázatosabb adózói körben az adócsalással megállapított adókülönbözeti feltárás hatékonysága 100 százalékos szintről 24,7 százalékra csökkent. A NAV így négyszer-ötször annyi vizsgálattal tudott csak országosan hasonló eredményt produkálni, mint azt korábban a KÜIG egyedül tette.

A láncolatos vizsgálatok mutatóinak elemzése még elszomorítóbb képet mutat, itt a hatékonyság 16 százalékos szintre csökkent.

A NAV a 2014.03.27-i közleményében a viszonyítási számadatokat elhallgatta és valótlan tájékoztatást adott a nyilvánosság részére, ezért nem hozta nyilvánosságra a KÜIG 2009-2011. évek vonatkozó számadatait sem."

Rovatok