Index Vakbarát Hírportál

Idén már nem költhet sokat az állam

2014. május 22., csütörtök 15:37 | kilenc éve frissítve

A költségvetés első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forint volt – közölte az előzetessel megegyező végleges adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormány.hu portálon, írja az MTI.

A Napi.hu szerint a költségvetés hiánya így az egész évre tervezett 984,6 milliárd forint 96,6 százalékánál tart. Ezen belül a központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos töblettel zártak.

Rekorddeficit áprilisban

A múlt hónapban a hiány - az NGM adatai szerint - 249,9 milliárd forint volt, ami minden idők legcsúnyább áprilisi hiánya. A tárca magyarázata szerint a nagy hiány a május elsejei hosszú hétvégével magyarázható, ugyanis az április májusi béreket és szociális támogatásokat 130 milliárd forint értékben már áprilisban kifizették.

E tétellel korrigálva a április hiány 119,9 milliárdra jönne ki - ami 2005 óta, vagyis az elmúlt kilenc év legrosszabb adata. Az NGM és a matematika logikája szerint így májusban bőven szuficitesnek kellene lennie az államháztartásnak.

A közlemény szerint a két év első négyhavi egyenlegének eltérő alakulását olyan egyedi tényezők eredményezték, melyek nem veszélyeztetik a kitűzött költségvetési hiánycél teljesülését.

Az NGM adatai szerint az államháztartás bevételei az első négy hónapban 5010,5 milliárd forintra rúgtak, míg a kiadások 5961,6 milliárdra. Ám míg a bevételek az éves tervekhez képest 31,3 százalékra teljesültek, addig a tervezett éves kiadások 35,1 százalékát elköltötték - az időarányosan elvárható 33 százalékhoz képest.

A Napi.hu szerint ez még nem tűnik vészesnek, hisz a magyar költségvetés kiadásai rendre fejnehezek, vagyis az év első hónapjaiban nagyobb súllyal teljesülnek, míg a kiadások nagyobb része az év második felében teljesül.

De mire ment el a pénz?

A portfolio.hu szerint az NGM már az elején megismétli a két héttel ezelőtti tájékoztatóban leírt fő okot: az idei év április hónapjában a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátások, valamint a központi költségvetési szervek kiadásai jelentős összegben meghaladták az előző évi összegeket.

Ennek a legfőbb oka az, hogy a Magyar Államkincstár a május eleji szünnapok miatt már április végén átutalta a családtámogatásokhoz és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet azért, hogy minden érintett a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát.

A központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bére és a családi támogatások (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) együttesen több mint 130 milliárd forintot tettek ki, mely összeg értelemszerűen megnövelte az áprilisi kiadásokat, ugyanakkor a májusit csökkenti.

Az uniós programokhoz kapcsolódó bevételek és kiadások időbeni lefutásában is számottevő a különbség, amelynek oka az uniós forráslehívás folyamatának elhúzódása - mutat rá a másik lényeges tényezőre az NGM utalva a legutóbbi, uniós kifizetésekkel kapcsolatos fejleményekre.

Rovatok