Index Vakbarát Hírportál

A Szép-kártya nem szépül tovább

2014. szeptember 11., csütörtök 08:37

Mintegy két és fél éves emelkedő trend után júliusban megtört a SZÉP-kártya töretlennek hitt lendülete, írja a Világgazdaság. Ugyan a belföldi vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal nőtt, a kártyával ennek ellenére ha csak néhány millió forinttal is, de kevesebbet költöttek (2,7 milliárd forintot) a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2013 júliusában.

Hagytunk az államnak

A még 2012-ben feltöltött pénzből 1,35 milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákon (SZÉP-kártya)– derült ki az NGM és a bankokösszesítéseiből. A munkavállalók így a teljes összeg 2 százalékát elbukták.

Ez még így sem annyira rossz, mint várták, májusban ugyanis még majdnem három milliárdnyi beragadt pénz volt a kártyákon, szóval nyáron sikerült belehúzni a kártyahasználatba.

Ráadásul azóta a felhasználók és a kártyát elfogadó hotelek száma is növekedett. Semmi nem utalt a visszaesésre, hiszen júniusban 10 százalékos, májusban pedig 54 százalékos növekedést lehetett kiolvasni a KSH adataiból.

Tavaly még könnyű volt felülmúlni a 2012-es havi adatokat, tavalyelőtt ugyanis még párhuzamosan létezett egymás mellett az üdülési csekk és a kártya. Idén eddig a 2013-as számok túlszárnyalásával sem volt probléma, most viszont már kérdéses lehet, hogy csak egyszeri kisiklás történt vagy az augusztusi adatok is csökkenést mutatnak majd.

Rovatok