Index Vakbarát Hírportál

Harmadával több bevételt akarnak útdíjból

2014. október 30., csütörtök 11:33

A hamarosan parlament elé kerülő 2015-ös költségvetés egyik eleme, hogy a tehergépjárművek úthasználata után beszedett elektronikus útdíjat átalakítják: a kormány az ideihez képest egyharmadával több bevételt tervez e-útdíjból beszedni jövőre, vagyis a hazai és külföldi fuvarozóknak 50 milliárd forintos többletkiadással kell számolniuk – írja Napi.hu.

Ez azt jelenti, hogy 150 milliárd forint helyett jövőre mintegy 200 milliárd forinttal kalkulál a tervezet, az útdíjszedés- és ellenőrzés költségeit nem számítva pedig az idénre tervezett 133,9 milliárd forinthoz képest 40 milliárd forint többlettel számol.

Arról egyelőre nincs hír, hogy ezt milyen módon érheti el a kormányzat, de annyi bizonyosnak látszik, hogy az autósoknak nincs miért aggódniuk, számukra marad a mostani matricás rendszer, ami csak az autópályák használatát teszi díjkötelessé.

A teherfuvarozóktól beszedendő pénzek elvileg két módon növelhetők:

a díjköteles útszakaszok számának növelésével vagy díjemeléssel.

Előbbi a jelenleg még ingyenes utak, útszakaszok (például az alsóbbrendű utak) fizetőssé tételével oldható meg, míg az utóbbi akár általános tarifaemeléssel, akár pedig úgy, hogy differenciáltabbá teszik a környezetvédelmi besorolás alapján adható kedvezményeket.

Rovatok