Index Vakbarát Hírportál

Nem ez lesz a magyar bor legjobb éve

2014. november 11., kedd 07:24

Vegyes szüreti eredmények születtek az idén a tokaji borvidéken, az átlagosnál kisebb lett a termés, de jó a minőség - írja az MTI a Magyar Hírlap cikkére hivatkozva.

Prácser Miklós a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, száraz és édes borokból is viszonylag jó minőséget lehet előállítani, azonban utóbbi esetben nem lesz elegendő a mennyiség.

A szakember szerint ebben az időjárás játszotta a fő szerepet. A szőlő elsősorban a talajban tárolt csapadékot hasznosítja. Ha a tenyészidőszakon kívül esik a csapadék, akkor eltárolódik, majd a tenyészidőszakban a növény felveszi és hasznosítja azt. Ebben az évben azonban minden fordítva történt: a nagyon száraz telet egy szintén száraz tavasz követte, majd a vegetációs időszakban sok csapadék esett. Ebben az időszakban azért gond a sok eső a tőkék számára, mert a kórokozók elszaporodnak, a védekezés miatt pedig drága a termesztés, kevesebb szőlőt szüretelhetnek a gazdák.

Országszerte jellemző, hogy az átlagos termés felét, egyharmadát szüretelték le. A legtöbb csapadék Nyugat- és Dél-Dunántúlon hullott, kelet felé haladva kevesebb, ezért az ország nyugati részén nagyobb volt a veszteség. Összességében a 2014-ben nem lesz kieemelkedő a termés.

Rovatok