Index Vakbarát Hírportál

Nagyon megy Nyírbátornak

2015. február 5., csütörtök 08:58

Egymilliárd forint feletti adóbevétele lett tavaly a 13,6 ezer lakosú Nyírbátornak, jelentette be Máté Antal, a város független polgármestere az MTI-nek.

A település anyagi helyzetén főleg az iparűzési adó dobott nagyot, amelyből 943,8 millió forint jött be az előző évi 812 millió után. Több mint ezer vállalkozás van nyilvántartva a városban – igaz, ezek 70 százaléka egyéni vállalkozó. 

A jelenleg 17 céget befogadó ipari park nagyon jól megy: az innen származó adóbevétel kilenc év alatt megháromszorozódott.

Az ipari parkba települt például a gyógyászati segédeszközöket gyártó dán Coloplast üzeme és a német Diehl repülőgépalkatrész-gyára is. Az utóbbi most bővíti az üzemét, hárommilliárd forint befektetéssel az idei év közepéig újabb üzemcsarnokot épít, ami további 280 új munkahelyet hoz az Airbus repülőgépekhez alkatrészeket készítő gyárban.

Üzemcsarnokkal bővítette nyírbátori gépgyárát a szintén német MSK Covertech-Grup, és beruházott a legrégebben ott lévő Unilever is, de ez a két cég az ipari parkon kívül működik.

Nyírbátorban a helyi iparűzési adó mellett telek- és idegenforgalmi adót kell még fizetni, a két utóbbiból tavaly 66,8 millió forintos bevétele lett az önkormányzatnak, 5 millióval kevesebb, mint 2013-ban.

Rovatok