Index Vakbarát Hírportál

Kutyaadót kell fizetni egy zalai községben

2015. március 18., szerda 14:40

Az adótörvények tavaly év végi módosításával a települések sokkal szabadabban vethetnek ki helyi adókat, mint eddig: bármit adóztathatnak, amit nem tilt a törvény, vagy ami nem ütközik egyéb, törvényben meghatározott közteherrel – írja a Világgazdaság.

Ezek alapján valójában nem sok minden marad, aminek a megadóztatásától nagyobb bevételt lehet várni, de ilyen például a termőföld, aminek a megadóztatásáról eddig 14 települése hozott rendeletet. Szintén népszerű az iparűzési adó, amit 37 település vezetett be, vagy az építményadó, amelyet 18. Idegenforgalmi adót 17 újabb településen vezettek be, telekadót pedig 12 helyen.

Ennél viszont azért voltak kreatívabb települések is:

De a legkreatívabb település mégiscsak Zalaapáti, ahol a kutyatartást a hírek szerint csak azért adóztatták meg, hogy a helyi önjelölt állatmentőket rábírják arra, hogy a településen kívülre tegyék a székhelyüket. Kutyaadót ugyanis csak három eb felett kell fizetni, viszont 10 kutya felett már ebenként 100 ezret kell fizetni.

szociális segélyezés átalakításával  egyébként  ezekből az adókból kell majd fedeznie  a korábban állami finanszírozási szociális kiadásokat a helyi önkormányzatoknak.

Rovatok