Index Vakbarát Hírportál

Az automaták feléről tud már a NAV

2015. március 31., kedd 07:49

Az automaták feléről már tud a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írja az MTI a Népszabadság keddi számára hivatkozva. Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség vezetője a lapnak elmondta, hogy napokkal a határidő előtt már 14 ezer ital- és élelmiszer-automatára kértek regisztrációs kódot az üzemeltetők. A szövetség becslése alapján harmincezer lehet az itthon üzemeltetett gépek teljes állománya.

Az üzemeltetőknek azért kell regisztrációs kódot kérniük, mert egy tavaly meghozott jogszabály alapján az üzemeltetőknek március végéig be kell jelenteniük a gépeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, majd április 1-jétől a megkapott regisztrációs kód birtokában működtethetik készülékeiket. (Emiatt egyébként az automatás termékek is drágulni fognak valamelyest, erről itt írtunk bővebben).

A gazdaság kifehérítési folyamatának távlati tervei szerint az ital- és áruautomaták egy beépített csip segítségével – az online kasszákhoz hasonlóan – közvetlen összeköttetésben lesznek a NAV szervereivel, így az eladott kávé mennyisége és az érte kapott összeg azonnal megjelenik az adóhivatali nyilvántartásban.

Rovatok