Index Vakbarát Hírportál

Nem férnek hozzá a saját pénzükhöz se

2015. április 23., csütörtök 12:23

Miközben a Quaestor-ügyben kártalanítják a befektetőket,  Buda-Cash-ügy károsultjai egyelőre még a saját pénzükhöz sem férnek hozzá, ráadásul az ügyükben eljáró hatóságok miatt. "Jelenleg a nyilvántartások nem egyezőek, és vannak gátló körülmények is" - válaszolta a Pénzügyi Stratégiai Nonprofit Felszámoló Kft., amikor a HVG rákérdezett, hogy miért nem férhetnek hozzá a pénzhez.

A befektetők vagyonát ráadásul le is kell vonni a Befektetővédelmi Alaphoz benyújtandó kártalanítási listán szereplőből, mivel ez az alap csak olyan vagyonra fizet, amivel a kereskedő nem tud elszámolni. A gátló körülmények közül egyébként az egyik legfontosabb lehet a Matolcsy György jegybankelnök által nemrég bejelentett rendőrségi vagyonzárlat, ami az ügyfelek vagyonát is eléri a büntetőügy szereplői mellett.

Elvileg később ebből akarják majd fedezni a 96 milliárdosnak mondott hiányt, de azóta már több ügyfél is panaszt tett a nyomozó hatóságoknál, mert szerintük olyan pénzeket zároltak törvénytelenül, bírósági döntés nélkül, ami az övék. A lap kérdésére a rendőrség elmondta, hogy a számlákon talált pénz elkülönítése még jelenleg is zajlik, az ügyészség pedig azt válaszolta, hogy kivizsgálják az ügyet.

Sokan egyébként még azt sem tudják, hogy megvan-e egyáltalán a vagyonuk. A felszámolótársaság szerint igyekeznek értesíteni az érintetteket, de mivel sok ügyfele volt a Buda-Cashnek, ezért nem tudnak mindenkit egyszerre értesíteni, csak fokozatosan tudják feldolgozni az ügyet.

Az sem könnyíti az ügyet, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa február 24-én, a cég felfüggesztésekor arról döntött, hogy a céget a felszámolás előtti 12 napban irányító felügyeleti biztos lezárhatta a devizaügyletek nyitott pozícióit. Ezt a döntés az MNB viszont csak március 12-én hozta nyilvánosságra, és a köztes 16 napban olyan tranzakciók zajlottak le, amiken egy csomó ügyfél sok pénzt bukott. A panaszosok egy része emiatt ügyvédhez fordult, voltak akik például 30 milliót buktak így. A felszámolótársaság szerint a felügyeleti biztos csak olyan döntéseket hozott, amelyek az ügyfélvagyon megóvását és a vizsgálat lezárását szolgálták.

Rovatok