Index Vakbarát Hírportál

Hiányzik az uniós pénz a kasszából

2015. augusztus 19., szerda 11:52

Pillanatnyilag hiányozhat nagyjából százmilliárd forint a költségvetésből,  mert az unió a feltűnően gyanús közbeszerzéseink és pályázataink miatt ennyit egyelőre visszatart. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerda reggel tette közzé a részletes júliusi államháztartási adatokat.  A 2015. július havi deficit 70,8 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 37,7 milliárd forintos hiánnyal.

Az eltérést főként a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételeinek az előző év júliusához viszonyított jelentős elmaradása okozta, idézi a Portfolio a minisztériumot. Az NGM szerint  mondjuk ezeket később majd úgyis megkapjuk. 

Tavaly júliusban 133 milliárd forintot kaptunk ezen címszó alatt, idén pedig csak 12 milliárdot, szóval ez egy elég komoly lyuk lehet.

Az NGM szerint egyébként semmiképp nem fog felborulni a költségvetés idén, az uniós kifizetések elmaradása az elhúzódó vizsgálatokkal és az esetleges pénzügyi korrekcióról szóló tárgyalásokkal magyarázható. Ami szerintük nagyjából csak átmeneti kellemetlenség. 

Nem csak júliust nézve már 60 milliárd kéne

Az NGM közleménye szerint a központi költségvetés hét havi bevételei 59,9 milliárd forinttal alacsonyabbak lettek a múlt évinél, amelynek hátterében elsősorban a fejezeti kezelésű előirányzatok lényegesen elmaradó uniós bevételei állnak. Emellett kisebb összegben teljesültek a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, valamint a kamatbevételek is.

Miközben a Portfolio szerint az év első hét hónapjában a főbb adónemekből sokkal többet szedtünk be a vártnál.

Az alapvető költségvetési folyamatokban egyébként a lap szerint nem látszik semmi különleges törés, szóval az uniós pénzek elmaradását leszámítva egyelőre tarthatónak tűnik a költségvetésünk.

Banai Péter Benő az NGM-ből még annyit tett ehhez hozzá, hogy ha nem utal az EU, akkor például majd több állampapírt adunk el. És közben abban is bízik, hogy az államadósság is csökkeni fog majd, idézte az MTI az államháztartásért felelős államtitkárt.

Rovatok