Index Vakbarát Hírportál

Nem volt rendben a NIF gazdálkodása

2015. szeptember 29., kedd 12:37

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 948 milliárd, a Magyar Közút Nonprofit (MKN) Zrt. pedig 95 milliárd forintnyi vagyont nem adott át vagyonkezelésbe - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül - a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak (KKK) 2010 és 2013 között, holott erre törvény kötelezi a cégeket - írja az MTI az Állami Számvevőszék (ÁSZ) keddt sajtótájékoztatóján elhangzottakra hivatkozva.

Az ÁSZ alelnöke az MTI kérdésére azt mondta, miután a közúti beruházások a fejlesztést végrehajtó cégek könyveiben maradtak, azok után értékcsökkenést nem számoltak el, így az érintett gyorsforgalmi és egyéb utak fenntartását egyéb forrásból kellett elvégezni.

Az ellenőrzött időszakot követően az MNV, a KKK továbbá a két ellenőrzött társaság megállapodást kötött. A NIF azt közölte az ÁSZ-szal, hogy múlt év decemberében megkezdték az elszámolási kimutatások elkészítését, és június végéig 587 milliárd forint vagyont átadtak a KKK-nak. A magyar Közútkezelő tájékoztatása szerint a vagyonátadások szeptembertől kezdődnek.

Rovatok