Index Vakbarát Hírportál

Egy 8 éves kisfiút akar kihallgatni a NAV

2015. október 27., kedd 10:59

A nyolcéves Noel elég szokatlan módon ismerkedik meg az adózással, ugyanis hosszú, felnőtt ember számára is alig olvasható hivatalossággal megírt levelet kapott az adóhatóságtól, miszerint

tanúként akarják kihallgatni egy költségvetési csalási ügyben. 

A Blikk közölte a levelet, amit Noel kapott, és amiben többek között arra kérik a fiút, hogy „olvassa el figyelmesen a tanúkihallgatási jegyzőkönyvben szereplő tanúkihallgatási akadályokat", majd lehetőleg saját kezűleg és olvashatóan töltse ki a vallomását. 

Noel kicsit megijedt a levéltől, de legalább ez alkalmat adott arra, hogy az apukája elmagyarázza neki, hogy amikor az emberek felnőnek, akkor adót kell fizetniük az államnak, különben bajba kerülnek. Az apukája viszont a lapnak elmondta, hogy magát az ügyet ő maga sem érti igazán a levél alapján, és fogalma sincs, hogy a fiától miért akar vallomást az ismeretlen tettes elleni ügyben a NAV. Az esetben nyomozó pénzügyőr századost pedig hiába keresik napok óta, hogy mondja el, miért van erre szükség. 

A NAV sajtóosztálya a Blikk kérdésére elmondta, hogy ebben az ügyben több mint 800 embert kerestek meg ún. távtanúként, vagyis elég csak írásban válaszolniuk, ebbe a merítésbe kerülhetett be Noel. Gyerekeket amúgy csak olyan esetekben szoktak tanúként kihallgatni, ha valamilyen ügyben nem találnak olyan nagykorút, aki vallomást tud tenni, és akkor is csak a szülei jelenlétében lehet ezt megtenni. 

Noelnek most mindenesetre 30 napon belül válaszolnia kell írásban, különben meg kell majd jelennie személyesen a hatóság előtt, amit a kisfiú nem bánna, ha a kihallgatás miatt ellóghatna egy napot a suliból. 

Rovatok