Index Vakbarát Hírportál

A McDonald's az egyik legügyesebb adóelkerülő

2015. december 3., csütörtök 17:21

A McDonald's adóügyei után nyomoz az Európai Bizottság, ami szerint tiltott állami támogatásnak minősülhet az a megállapodás, amit a cég Luxemburg kormányával kötött 2009-ben.

A gyorsétterem abban az évben Luxemburgba helyezte át európai székhelyét Londonból, és azóta nagyon érdekesen adózik:

Így a McDonalds most több százmillió eurónyi bevétel után sehol sem adózik.

A Guardian szerint 2013-ban például 230 milliárd eurót keresett a cég abból, hogy az európai és orosz éttermek használhatják a McDonald's franchise-t. 

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa szerint egy olyan megállapodás, ami szerint egy cégnek sehol nem kell adóznia, könnyen minősülhet tiltott állami támogatásnak, a kettős adóztatás elleni szabályok pedig arra vannak, hogy egy cég ne fizessen adót két országban, nem arra, hogy két helyen is elkerülje azt.

Luxemburg amúgy nagyon népszerű a multinacionális cégek között, mert rettentő kedvezményes adómegállapodásokat köt velük az állam, így pedig milliárdokat spórolhatnak meg maguknak az Európában és Amerikában keresett bevételükből. A luxemburgi kormány - többek között Jean-Claud Juncker jelenlegi EB elnök kormányzása idején - 340 multicéggel kötött titkos adómegállapodást, köztük az Ikeával, a Deutsche Bankkal, az Apple-el és az Amazonnal. 

A McDonald's szerint a cég minden európai előírásnak megfelel, 2010-14 között 2,1 milliárd euró társasági adót fizetett az Európai Unióban, és bíznak benne, hogy a nyomozás nekik kedvező eredménnyel zárul.

Rovatok