Index Vakbarát Hírportál

A CBA-ban is érdekelt a kitiltási ügy vádlottja

2015. december 18., péntek 16:55 | aznap frissítve

Tábor Viktor, az ANT (Advanced Network Technologies) Kft. egyedüli tulajdonosa és egyik ügyvezetője lehet az az üzletember, akit az ügyészség vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádol, írja a Hvg.hu.

Az ANT Kft. egy több mint 1 milliárd forintos árbevételű információs technológiai és biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég. A cég holnapja szerint referenciáik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) több mint 10 éve szállítanak hardvert a hivatal biztonsági projektjeihez. 

A ügyészség a lap kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lap információját. Tábor a CBA központi cégének, a CBA Kereskedelmi Kft. résztulajdonosa is 2012 szeptembere óta. Tábor a lap kérdésére azt mondta, nem látta még az ügyész bejelentéséről tudósító cikkeket, és nem tud róla, hogy vádlott lenne.

CBA: Nem vagyunk vele kapcsolatban

A CBA az Indexnek elmondta, Tábor Viktor a CBA Kereskedelmi Kft-ben 500 000 Ft erejéig résztulajdonos, 0,02 százalék a tulajdonhányada. Semmilyen funkciót nem látott el a CBA-ban, a vezetőségnek  sosem volt aktív kapcsolata vele, a franchise-rendszer működésében korábban és jelenleg sem vesz részt, üzletet sem működtet. Egy távozó franchise partnerük adta el tulajdonhányadának 20 százalékát Tábor Viktornak, így került a birtokába az üzletrész.

Sok közbeszerzést nyertek

Tábor informatikai cége sikeres volt a közbeszerzéseken az elmúlt öt évben: több, egyenként többmilliárdos projektet is megkaptak: partnereik között szerepelt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, a Készenléti Rendőrség, a Debreceni Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. vagy a BKK is. A versenyszférában a Magyar Telekomnak és a Széchenyi Banknak is dolgoztak.

Az ügyészség vádja szerint a férfit a Bunge lobbistája kereste meg. A Bungénak akkoriban nagyon rosszul ment, mert a versenytársak áfacsalással kerültek versenyelőnybe. A cég felkérte a lobbistát, hogy járjon közbe azért, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentse a kormány az étolaj áfáját. A lobbista megkereste az ügyészség által gyanúsított férfit is, aki azt állította, hogy ismeri a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét, Heim Pétert. A lobbista úgy tudta, hogy a vádlott széles körű kormányzati kapcsolatokkal bír.  

A gyanúsított az ügyészség szerint azt mondta a lobbistának egy 2014. májusi találkozón, hogy Heim azt üzeni, kétmilliárd forintért el tudja intézni, hogy az 5 százalékra csökkenjen az étolaj áfája. A vádlott hivatkozása szerint ez a lépés részben törvénymódosítást is feltételezett volna, ezzel pedig a vádlott azt a látszatot keltette, hogy ebből az összegből vezető beosztású hivatalos személyek is részesülnének.

Heim: Soha nem beszéltem vele

Az ügyészség szerint semmi nem volt igaz abból, amit a vádlott mondott, Heim egyáltalán nem üzent ilyesmit. Az ügyészség szerint a lobbista elmondta a Bungénak az ajánlatot, a cég pedig ekkor azonnal megszakított a vádlottal minden kapcsolatot, és az amerikai nagykövetségen is jelezték a dolgot.

A Századvéget és Heim Pétert kerestük az ügyben,  de kérdéseinkre nem válaszoltak. Azt írták, hogy "az ügyészségi vizsgálatból is kiderült, sem a Századvégnek, sem pedig Heim Péternek nincs köze a történethez, és mivel nem vagyunk érintettjei az ügynek, azt nem is szeretnénk kommentálni".

„Négy héttel ezelőtt az ügyészség kérésére meghallgatáson vallomást tettem. Ott is elmondtam: T. V. monogramú személyt nem ismerek, soha nem beszéltem vele sem személyesen, sem telefonon, megegyezően azzal, amit most az ügyészség is mond” – nyilatkozta a Hvg.hu-nak Heim Péter.

Rovatok