Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előrejelzése szerint éves szinten 25 milliárd forint maradhat a vásárlók zsebében, ugyanis januártól 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, ami elvileg a bolti ár 17 százalékos csökkenését eredményezi. A Magyar Nemzet megnézte, hogy mennyi látszik most a piacon ebből, és nagyjából az derült ki, hogy sok helyen már látszik az árcsökkenés, de azért még nem mindenhol.
A szövetség 30-40 százalékra becsülte a feketézés arányát a piacon eddig, ez az oka annak, hogy áfacsökkentés nem egy az egyben látszódik majd az árakon. A lap cikke alapján:
Az OKSZ tájékoztatása alapján az is fontos, hogy a vágási melléktermékre és a belsőségre már nem terjed ki a csökkentés, tehát a sertésmáj, a sertészsiradék, és a zsírszalonna sem lesz olcsóbb. Ugyanez igaz a feldolgozott húsféleségekre, így várhatóan a kolbász, a sonka, a szalámi vagy a virsli sem lesz olcsóbb mostanában.