Index Vakbarát Hírportál

Ömlik a társasági adó a költségvetésbe

2016. március 21., hétfő 12:29

Februárban 77,4 milliárd forintos mínusszal zárt a költségvetés, viszont az első két hónapban összesen többletet mutatott a büdzsé egyenlege, amire korábban nem volt példa, írja a Portfolio. Mindebben fontos szerepe volt annak, hogy februárban óriásit ugrottak a társasági adóbevételek és az uniós támogatások visszaesése miatt is kevesebb volt a kiadás.

A központi költségvetés bevételei összességében februárban 7,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly februárban. A leglátványosabb ugrást a gazdálkodó szervezetek befizetései mutatták: a tavalyi 72 milliárd forint után idén februárban 140 milliárd forint jött be ezen a soron.

Ez elsősorban a társasági adóbevételek közel megnégyszereződésének volt köszönhető. A tavaly februári 23,8 milliárd forintnyi bevétel után 88,9 milliárd forint jött be ezen a soron. 

A Napi.hu cikke szerint az egyenlegjavulás oka az, hogy egy-két nagy multi kihasználja a növekedési adóhitelt, amely már-már adóparadicsommá teszi Magyarországot. A NGM sok szót nem vesztegetett az okokra, valószínűleg a tavalyról áthozott társasági adóbefizetések dobták meg a számokat; a kormány tavaly vezette be a növekedési adóhitelt, amelynek lényege, hogy a tavaly be nem fizetett adót a következő két évben fizetik meg a cégek.

A kiadásokon belül jelentős visszaesés történt ugyanis a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatoknál: 579 milliárd forintról 520 milliárd forintra csökkentek ezek a kiadások. Ez úgy jött össze, hogy a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai 178 milliárd forintról 71 milliárd forintra zuhantak össze.

Rovatok