Index Vakbarát Hírportál

Elengedi a büdzsét 2017-re a kormány

2016. április 26., kedd 15:42 | aznap frissítve

"Az adócsökkentés, otthonteremtés és gyarapodás költségvetését nyújtom most be. Az elmúlt év gazdasági teljesítménye lehetővé teszi, hogy egy stabil költségvetést tervezhessünk meg 2017-re. A cél az, hogy minden magyar ember egy lépést tehessen előre a saját életében. A költségvetés biztosítja, hogy az államadósság csökkenjen 2017-ben" - mondta Varga Mihály a 2017-es költségvetés tervezetét bemutató sajtótájékoztatón.

Varga elmondta, a 2017-es költségvetésben annyi változik, hogy három részre lesz osztva:

"Hosszú távon arra állunk rá, hogy az állam működése nullszaldós legyen, deficit csak a fejlesztésekből alakulhat ki" - mondta Varga. A miniszter elmondta: 3,1 százalékos növekedéssel és 2,4 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak 2017-re.A nemzetgazdasági miniszter szerint a 2017-es költségvetés

Adócsökkentés jön, tömködik a lyukakat

Ezek a legfontosabb intézkedések:

Összesen 205 milliárd forint tartalék lesz a költségvetésben. Varga szerint a pluszkiadásokat részben a gyorsabb növekedésből származó pluszbevételekből tervezi fedezni. A kormány ugyanis 3,1 százalékos növekedéssel számol jövőre az idei 1,5 százalék után.

A költségvetési tervezet parlamenti tárgyalása május 9-én kezdődik meg. Május 12-ig lehet módosítókat benyújtani. Június 7-én dönthetnek a módosítókról és 13-án fogadhatják el véglegesen a költségvetést.

Nullásnak indult, laza büdzsé lett belőle

Miközben az év elején Varga Mihály még nullás költségvetést tervezett 2017-re, tehát azt szerette volna, hogy pont annyi kiadása legyen az államnak, mint amennyi bevétele, áprilisban Lázár János már 2,4 százalékos tervezett deficitről beszélt (miközben egy évvel ezelőtt, a konvergencia programban még 1,7 százalékot ígértek be 2017-re). Varga később a miniszter már csak azt ígérte, hogy három év alatt már "a legszigorúbb szabályok szerint is teljesen eltűnik a költségvetési hiány."

A nullás költségvetéssel kapcsolatos tervekről akkor azt írtuk, hogy a terv megvalósítása nem lehetetlen, de

lett volna hozzá szükség. És az is egy opció volt, hogy az egész nullás költségvetéses terv csak egy blöff, amivel a hitelminősítőket akarták meggyőzni arról, hogy ugyan minősítsenek már fel minket bóvliból befektetésre ajánlott kategóriába. Azt, hogy ez tényleg így volt, valószínűleg nem fogjuk megtudni, viszont az biztos, hogy Varga Mihály a Világgazdaságnak adott hétfői interjúban már nyíltan kimondta: feladta azt a kísérletet, hogy meggyőzze a hitelminősítőket arról, hogy az országot érdemes felminősíteni.

Rovatok