Index Vakbarát Hírportál

Új különadót bújtattak el az adócsomagban

2016. június 7., kedd 16:29

Az új adócsomagban váratlanul bejött egy 4 százalékos különadó, a turizmusfejlesztési hozzájárulás. Ezt az áfa nélküli árbevétel után kell fizetni 2018-tól azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek eladnak ennivalót vagy helyben készített innivalót. 

Az indoklás annyi, hogy kell a pénz. Pontosabban, hogy ezt majd arra költik, hogy fejlődjön a turizmus, "a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján".

Ez ahhoz kapcsolódik, hogy jó előre bejelentették, hogy a tervek szerint 2018-tól a vendéglátóhelyek jelentős részének az áfa 5 százalékos lesz. Ezzel az új különadóval viszont rögtön vissza is vesznek belőle.  A Portfolio szerint attól tarthat a kormány, hogy az áfacsökkentést úgyis lenyelik a vendéglátóhelyek, nem lesznek alacsonyabbak a fogyasztói árak. Ezért jól hangzik az áfacsökkentés, és így a különadóval végül pedig ott se kell hagyni annyi pénzt a szereplőknél. Az egész csak némi plusz adminisztrációt fog jelenteni ahhoz képest, mintha magasabb áfakulcsot hagytak volna nekik.  

AZ RSM adópartnere szerint sem az lehetett a fő motiváció, hogy csak két kedvezményes áfakulcs lehet az EU-ban (nálunk ez a 18 és az 5 százalékos). Hanem, hogy főleg az éttermek lettek volna így jövedelmezőbbek az áfacsökkentéssel, amit ezek szerint mégse akart a szabályozó. Az árbevételre vetítve azonban egy elég biztos új adóbevételre tesz így szert az állam.

Rovatok