Index Vakbarát Hírportál

Diákmunka után is kell adóbevallást csinálni

2016. június 9., csütörtök 09:38

A diákszövetkezeti munkát kivéve a diákmunkások is teljesen ugyanolyan szabályok alapján dolgozhatnak, mint más munkavállalók, áll a NAV közleményében. 

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, szünidőben 15 éves kortól, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Ha még nincs nekik, akkor ehhez köznapi nevén adóazonosító jelet kell igényelniük a NAV-tól a 16T34-es nyomtatványon. A NAV külön felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben ragaszkodjanak a diákok is az írásos munkaszerződéshez, amiben legalább a munkakör és az alapbér tisztázva van. 

A diákok az alábbiak szerint adóznak:

foglalkoztatás típusa adó járulék
munkaviszonyban 15% 10% nyugdíjjárulék 8,5% egészségbizto­sítási és munkaerő-piaci járulék
iskolaszövetkezet tagjaként nincs 
megbízással havi 33 300 forinttól 10% nyugdíjjárulék 7% egészségbiztosí­tási járulék
idénymunkában napi 500 Ft (munkáltató fizeti) nincs
alkalmi munkában napi 1000 Ft (munkáltató fizeti) nincs

A munkaadónak a jövedelemről és a levont közterhekről mindeféleképp igazolást kell kiállítania a diákmunkás számra is. Már csak azért is, mert a diáknak következő évben szüksége szüksége lesz erre a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.

Az adóhatóság még azt is tanácsolja a diákmunkásoknak, hogy nézzék meg a navos adatbázisokban a leendő munkaadójukat. Ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, vagy épp a be nem jelentett embereket foglalkoztató cégeknek elég kockázatos dolgozni.

Rovatok