Index Vakbarát Hírportál

Megérte a gombázás és a csigázás

2016. július 12., kedd 08:45

Öt hónap alatt több mint 160 millió forintot szedtek össze összesen azok, akik csigát, gombát, medvehagymát, bodzavirágot, levendulát vagy más növényt gyűjtöttek az erdőben, és aztán eladták. Az állam 6,1 millió forint adót szedett be ebből - írja a Magyar Idők.

A korábbi években az államnak ilyesmiből nem nagyon volt adóbevéltele, aminek az az oka, hogy az év eleje óta élő rendelkezés a korábbinál jóval kedvezőbb feltételeket határoz meg a gyűjtögetők számára. Ha ugyanis nem egyéni vállalkozó és nem is őstermelő a gyűjtő személy, akkor az adót a felvásárló számítja ki, és le is vonja abból az ellenértékből, amely az összegyűjtött áruért jár. Az is fontos, hogy a bevallásról is a felvásárló gondoskodik, a gyűjtőnek semmilyen kötelezettsége sincs. 

A cikkből kiderül, hogy sokan kezdtek az utóbbi időben csiga- és gombagyűjtésbe. A vállalkozóknak ráadásul megéri, ha alkalmazottakat vagy alkalmi munkásokat fogadnak fel, akik szervezett keretek között elvégzik a munkát. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke a lapnak azt is elmondta, hogy szerinte  támogatni kellene az ilyen kezdeményezéseket, hiszen ezek az országnak épp azon a részén teremthetnek munkalehetőséget, ahol kiugróan magas a munkanélküliség.

Rovatok