Index Vakbarát Hírportál

Már szavaznak is a focipénzek titkosításáról

2016. október 11., kedd 07:41

Már kedden 13 óra után szavaz az Országgyűlés arról a javaslatról, ami alapján adótitoknak számítana, hogy melyik cég pontosan mennyi társaságiadó-kedvezményt csorgatott vissza focicsapatoknak - például az ilyenből eddig nagyon sok pénzt összeszedő felcsúti Puskás Akadémiának - illetve a kormány más szeretett, törvényileg megtámogatott hobbijaira.

A Varga Mihály által hétfőn benyújtott javaslatot kivételes eljárásban módosíthatja az Országgyűlés. A javaslat aadótitokká tenné, hogy ki mennyit ad és kinek, amennyiben ezt adókedvezmény vagy jóváírás formájában,törvényben meghatározott célra nyújtott támogatásként, vagy törvényileg kedvezményezett célra adja.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy azért az adókedvezmények és felajánlások teljes mértékét a kedvezményezettek évente közzé kell hogy tegyék, azt azonban nem kell majd megmondani, hogy honnan jött a pénz.

Az adakozók közül pedig csak a közintézményeknek és állami cégeknek kell majd közölniük teljes körűen, hogy mennyit ajánlottak fel ezekre a célokra; a magánvállalkozásoknak csak arról kell egy összeget közölniük, hogy egy adott évben mennyi adókedvezmény és jóváírást kaptak.

A kormány meglepő módon egyébként arra hivatkozik, hogy az adókedvezmény és a közcélú adakozás információi "a magán- és üzleti szféra körébe" is tartoznak, más szóval védendő üzleti adatnak, titoknak minősülnek. Egyúttal pedig azzal is érvelnek, hogy az már önmagában rendkívüli átláthatóságot biztosít, hogy a kumulált, egész évre vonatkozó adat elérhető. 

Rovatok