Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg pénzt tömne a kormány a kedvenc alapjába

2018. január 17., szerda 12:54

Valamire nagyon készül a kormány 2021-ben. Ez nem valami sci-fi, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb, tavaly decemberben megjelent makrogazdasági előrejelzése, amelynek egyik táblázatából az Mfor.hu kiszúrta, hogy 

a kormány 2021-re 710 milliárd forintot akar összegyűjteni egy költségvetési alapban. 

Ez az Országvédelmi alap, amely a tervezetben (a 24. oldal táblázatában) "Országvédelmi / adócsökkentési és fejlesztési alap" néven szerepel. Az Országvédelmi alap elvileg arra van, hogy ha nem folyik be annyi bevétel, mint amennyivel tervezett az állam, a költségvetés stabilitása akkor is biztosított legyen. Valójában viszont ez a kormány dugipénze, amelyet úgy költ el, ahogy akar, ebből fizették például a nyugdíjasoknak karácsonyra osztogatott Erzsébet-utalványokat, de költöttek már belőle versenysportra és a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok emlékévére is. 

Ezt viszont az előrejelzés szerint a kormány az idei és jövőre tervezett 60 milliárdról 2020-ra 440 milliárdra, majd 2021-re 710 milliárd forintra hizlalná. Hogy miből, hogyan vagy hogy minek, azt egyelőre nem tudni. 

Az Mfor.hu azt írja, hogy ha a nevéhez hűen tényleg adócsökkentésre költené ezt az összeget a kormány, akkor

akár 10 százalék alá csökkenthetnék a személyi jövedelemadót,

ezzel teljesítve a kormány korábbi ígérgetését, hogy egyszer még lehet egy számjegyű az szja kulcsa. Ahhoz, hogy 9 százalékra levihesse a kormány az szja-t, ahhoz a portál számításai szerint nagyjából annyi adóbevételről kellene lemondania, mint amennyit elrakna magának az alapba 2021-re. De az se kizárt, hogy a kieső vagy csökkenő uniós forrásokat akarja valahogy ezzel az összeggel pótolni a kormány.

Rovatok