Index Vakbarát Hírportál

Trump kereskedelmi háborújára keményen válaszolna az EU

2018. március 7., szerda 15:48

Donlad Trump egy elég nehezen felfogható értelmű kereskedelmi háborúba fogott bele azzal, amikor bejelentette, hogy a következő hetekben az acélimportra 25, az alumíniumimportra 10 százalékos védővámot vet ki, mert értelmezése szerint a külföldi konkurencia tisztességtelenül alacsony áron exportál acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba, ezzel pedig elsorvasztja az amerikai acélipart. 

Az ügyről bővebben legutóbb itt írtunk, röviden nem látszik, hogy mi lehet Trump célja, ez egy  iszonyatos öngól lenne az USA-nak. Trump gazdasági főtanácsadója azonnal le is mondott a bejelentés után. Pedig Gary Cohnhoz, a Goldman Sachs korábbi elnökéhez volt köthető nagyrészt köszönhető Trump elnökségének eddigi egyetlen fontos változtatása, az adócsökkentés.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már múlt héten gyorsan bejelentette, hogy ez bizony az EU részéről is válaszlépésekkel fog járni. Már csak azért is mondhatta ezt egyébként mert az EU a második legnagyobb acélimport-partnere az USA-nak a legtöbb acélt egyébként Kanadából viszik be az országba. 

Ma Cecilia Malmstrom, az EU kereskedelmi biztosa elmondta, hogy konkrét lépés még nincs de egy sereg holmit tényleg vizsgálnak, amikre extra vámokat tehetne az EU az USA ellenében, írja a BBC. Így a például

is fajsúlyos új vámokat kaphat.

Malstrom szerint abban bíznak, hogy Trumpék átgondolják még ezt az egészet, egyben világosan akarják ejlezni, hogy egy ilyen lépés érdemben károsítaná az EU-t, rengeteg munkhely kerülne hamar veszélybe. Épp ezért "erős és arányos" válaszcsapásra lesz szükség abban az esetben, ha Trump komolyan beszélt.  

Christine Lagarde az IMF vezetője szerdán szintén azt hangsúlyozta, hogy "egy úgynevezett kereskedelmi háborúban... senki nem nyer, általában veszteseket látni mindkét oldalon", számolt be a Reuters.  

Rovatok