Index Vakbarát Hírportál

Kínos adatkezelési bakiba futott bele a NAV

2018. április 25., szerda 10:37

Több olvasónk is jelezte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) múlt hét pénteken "Tájékoztatás technikai problémáról" témával úgy küldött a július 1-jén hatályba lépő valós idejű adatszolgáltatás ügyében levelet az érintetteknek, hogy az összes címzett neve és e-mail címe látható az összes címzett számára, tehát nem a megszokott titkos másolat formátumot használták.

Mindez adatvédelmi szempontból problémás, ezért megkérdeztük a NAV-ot, hogy hány címzett személyes adatait hozták nyilvánosságra véletlenül, és hogy milyen következményei lesznek az adatok beleegyezés nélküli közzétételének.

Cikkünk megjelenése után egy másik olvasónk arról írt, hogy a NAV-os levél kiküldése után egy pár kapott egy levelet egy cégtől, amiről korábban még csak nem is hallott, de mivel a levél egy olyan szolgáltatást reklámoz, ami a cégek számlázó programjának NAV-os rendszerhez való csatlakoztatásában segít, feltételezhetően a NAV-os hiba miatt jutottak az e-mail címéhez.

Az e-mail címek ilyen módon való megosztása az Infotörvény alapján tilos, a hatóság százezer forinttól tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki ilyen adatkezelési hibáért.

Rovatok