Index Vakbarát Hírportál

Egészségügyre és oktatásra is kevesebbet ad a kormány, mint 10 éve

2019. július 29., hétfő 10:47

A kormány már majdnem két hónapja benyújtotta a jövő évre vonatkozó költségvetést, amelyet azóta már el is fogadott a parlament. Ahogy akkor írtuk, a kormány jövőre egy kicsit kevesebbet tervez költeni oktatásra és egy kicsit többet az egészségügyre, mint az idén. Ha viszont kicsit nagyobb időhorizonton nézzük azt, hogy a kormány mire költ és mire nem, akkor azt láthatjuk, hogy mindkét ágazatra kevesebb pénz jut majd jövőre a GDP arányában, mint 10 éve. 

A Népszava számolt utána, hogy hogy alakulnak majd jövőre a GDP arányos oktatási és egészségügyi költések és mennyi pénz ment ugyanerre 2010-ben, amikor Orbánék átvették a hatalmat. Azt találták, hogy

A lap szerint úgy általában "jóléti kiadásoknak" nevezhető tételekre kevesebbet szán a kormány, mint 2010-ben. Akkor a GDP 30,9 százaléka jutott ilyen tételekre, jövőre már csak 24,5 százalék. Az oktatás és egészségügy mellett a nyugellátásokra, családi pótlékra és gyerekeknek járó juttatásokra és lakásügyekre is kevesebbet költ jövőre az állam. 

Több jut viszont az állam gazdasági funkcióira, honvédelemre és rendvédelemre, sőt, az állam működésére úgy általában. 

Rovatok